Jaarsveld
2021-07-11 13:30

Thomas van Midden springt verder dan Jaco de Groot

Onder prima weersomstandigheden (bijna geen wind) werd zaterdag in Jaarsveld met de polsstok gesprongen om de Sjors Overbeek Interieurs Bokaal. Het venijn zat bij de seniore in de staart van de wedstrijd. De hele wedstrijd staat nationaal recordhouder Jaco de Groot (Kamerik) bovenaan met een prima 20.66 m. Maar Thomas van Midden is het type dat niet opgeeft. In de voorlaatste sprong van de wedstrijd, terwijl regendruppels neervallen, gaat de 27-jarige Vlistenaar er nog een keer voor. Een mooie insprong, een polsstok die langzaam overhelt naar het zandbed, een klim tot aan de top gevolgd door een ferme uitsprong. Het resultaat is een prachtige 20.84 m, en daar heeft Jaco de Groot in de laatste sprong van de wedstrijd geen antwoord meer op. Hierdoor krijgt de bokaal in vier edities bij de senioren vier verschillende winnaars. Titelverdediger Erwin Timmerarends ontbrak in het deelnemersveld. Wel was er opnieuw een fraaie derde plaats voor de gemakkelijk klimmende Lucas van Eijk (19.31 m.) uit Haastrecht.

Ook opvallend was het presteren van Roy Velis in de jongensgroep. Het supertalent uit Benschop sprong stijlvol naar een nieuw schansrecord van 19.63 m. Daarmee bleef hij niet alleen zijn leeftijdsgenoten ver voor, maar sprong hij ook verder dan alle junioren. Tweede in de jongensgroep was de technisch fraai springende Wessel Schenk uit Schoonhoven met een beste seizoenprestatie van 16.25 m. Ratja Bleijenberg uit Polsbroek maakte het podium compleet met een nieuw persoonlijk record van 16.08 m. Rick Cazant (Kockengen) die de voorgaande woensdagavond nog een p.r. van 17.80 m. sprong, had een offday en ging drie keer te water.

Boeiend is momenteel de sportieve strijd in de damesklasse. In de wedstrijd op 7 juli in Jaarsveld had eerstejaars Laura Maaijen (Haastrecht) de wedstrijd gewonnen met 15.58 m., de beste seizoenprestatie in het Hollandse kamp. Plaatselijk favoriete Demi Groothedde volgde goed met 15.54m., waarmee zij de nieuwe leidster werd in het klassement. Hollands beste springster Fabiënne Overbeek werd zo verdreven naar een derde plaats in het klassement. Zaterdag sloeg Fabiënne terug, ze won de wedstrijd met 14.64 m, voor Laura (14.52) en Demi (13.94). Toch bleef de leiderstrui nog net buiten bereik, want die hangt sinds zaterdag om de schouders van Laura Maaijen. Het verschil met Fabiënne in het klassement bedraagt 5 luttele centimeters. Rianne de Regt uit Linschoten miste net de finale maar kwam wel tot een beste seizoenprestatie van 13.28 m.

In de meisjesgroep won Lisanne Kroon uit Linschoten voor het eerst een 1eklasse-wedstrijd. Ze verbeterde tweemaal haar p.r., van 12.80 naar 13.05 (voorronde) en vervolgens naar 13.14 m. (finale). Dat was genoeg om de concurrentie, die vooral bestond uit de Zegveldse jeugdspringsters Moniek van Vliet (12.58 m.) en Lieke Stolwijk (12.46 m.), voor te blijven. Suzanne Mulder die de voorgaande vier wedstrijden overtuigend had gewonnen was niet aanwezig.

Bij de junioren prolongeerde nationaal kampioen Reinier Overbeek zijn titel met 18.99 m. Hij kon zijn prestatie van 7 juli, toen hij op dezelfde accommodatie met 20.87 m. het schansrecord voor junioren aanscherpte en ook verder sprong dan alle senioren, nu niet evenaren. De concurrentie kwam nu dichtbij, Hidde van Dam kwam sterk klimmend tot een nieuw p.r. van 18.94 m. Dat was al de tweede p.r.-verbetering van de 17-jarige Montfoortenaar, die daarmee de tweede plek in het klassement voor zich opeiste en bezig lijkt aan een fantastisch seizoen. Mark van der Horst (Schoonhoven) kwam tot 18.16 m. en pakte het brons.

Conclusie is dat Fabiënne en Reinier Overbeek (zus en broer) hun titels in Jaarsveld met succes verdedigd hebben, en dat Thomas van Midden (senioren), Lisanne Kroon (meisjes) en Roy Velis (jongens) de winnaars van deze wisselbokaal zijn in hun klasse.

Dinsdag en woensdag zijn er polsstokwedstrijden in Zegveld, vrijdag en zaterdag wordt gesprongen in Kockengen.