2005-03-27 16:56

Erik Bos pakt wereldrecord terug van Henk Schievink

Aanvankelijk hadden zich ruim 40 ljeppers en ljepster opgegeven voor deze wedstrijd. Door de heersende griep en diverse (voetbal)blessures waren er veel afmeldingen op het laatste moment...

Toch nog bijna 30 deelnemers maakten er een spannende pot van. Heel veel nieuwe persoonlijke indoorrecords en tot 2 maal toe een nieuw indoor wereldrecord. Al gelijk in de eerste ronde gaf Erik Bos zijn visitekaartje af met een sprong van 13.92 meter, slechts 1 cm van zijn eigen wereldrecord 8,5 meter polsstok. In de derde ronde sprong Theo van Kooten precies over de 14 meter lijn maar ging daarna in het zandbed zitten waardoor de afstand bleef steken op 13,85 meter. Ook Henk Schievink sprong in de derde ronde iets over de 14 meter lijn, viel ook een beetje terug maar noteerde wel een nieuw indoorrecord van 13.97 meter. Lang kon Henk niet genieten van dit record want Erik Bos sprong in de vierde en laatste ronde precies over de lijn en heroverde het indoorrecord met exact 14.00 meter. In totaal sprongen maar liefst 7 heren over de 13 meter en dat geeft aan dat er afgelopen zaterdag prima gepresteerd is.

Bij de categorie dames werd gesprongen met een 7,5 meter polsstok en hier kwam Ineke Prins uit Ee wel heel dicht bij het dames indoorrecord van 10.57 meter wat op naam staat van Margriet Kamphof. Ineke eindigde uiteindelijk eerste met 10.49 meter. Heel verrassend was de derde prijs voor Ankje Wijbenga uit Kollumerzwaag die met haar vernieuwde en verbeterde insprong 9.53 meter op het scorebord liet schrijven.

Bij de groepen veteranen (40plussers) en de jongens werd ook met een 7,5 meterstok gesprongen. Deze beide groepen waren qua deelname bijzonder uitgedund door ziektes en blessures. Toch werd er niet slecht gesprongen in deze categorieën want vooral Gerlof Kooistra uit Kollumerzwaag liet bij de jongens een hele mooie sprong zien. Hij won deze klasse dan ook overtuigend met een nieuw PIR van 11,33 meter. De veteranen Pieter Bult en Klaas Leijstra waren het fierljeppen nog niet verleerd want beide 50 plussers sprongen nog met gemak tegen de 11 meter aan. John Burghout won deze klasse met 11,91 meter.