2005-06-19 12:06

Polsstokverspringer de Groot, groter, grootste!

LINSCHOTEN: Onder perfecte omstandigheden heeft Jaco de Groot uit Kamerik afgelopen zaterdag zijn eigen Nederlands Junioren Record polsstokverspringen verbeterd naar 18.85 meter. De Groot nam en passant ook de leiding over in de landelijke ranking.

De derde jaars junior mag zich daarom nu niet alleen de beste junior springer noemen, maar is, op basis van de resultaten van de afgelopen twee jaar, op dit moment gewoon de beste polsstokspringer in Nederland. Een zeer bijzondere prestatie van de pas 19 jarige springer.

Zijn recordsprong was er één om in te lijsten. Na de insprong leek de polsstok het dode punt niet te gaan halen. Met een fraai staaltje acrobatiek draaide de Groot om de polsstok en wist hij deze toch over het dode punt te trekken. Daarna waren er nog twee forse correcties nodig om de pols zo recht mogelijk over te laten gaan. Een prachtige gestrekte uitsprong vervolmaakte de nieuwe recordsprong.

In eerste instantie werd een afstand gemeten van 18.82 meter. Deze geldt zowel voor de wedstrijd, het klassement als voor zijn persoonlijke record. Bij officiële recordsprongen wordt de afstand echter altijd nagemeten door de officials. Na deze meting kwam het nieuwe officiële Nationale record op 18.85 meter te staan.

De Groot heeft dit jaar nog twee grote doelen. Hij wil dit jaar als eerste Junior en, na de levende legende Aart de With, als tweede mens ooit, verder dan 19 meter springen. Daarnaast wil hij de, vorig jaar onverwacht verloren, Nederlandse titel heroveren op de Fries Hannes Scherjon.

In de schaduw van de Groot waren er nog een aantal bijzondere prestaties te noteren. Zo won de 13-jarige Wendy Helmes uit IJsselstein voor het eerst een wedstrijd bij de Dames. Haar 13.49 meter was een ruime verbetering van haar persoonlijke record. Het is ook, bij de Polsstokbond Holland, de verste afstand ooit door een 13-jarige vrouw gesprongen. Voor de Hollands Recordhouder Margriet Kamphof waren de druiven zuur. Haar 13.40 was niet genoeg en zij moet even naast "haar" troon staan.

Bij de Jongens wist de broer van Jaco de Groot, Jan Willem de wedstrijd te winnen met een nieuw persoonlijk record van 15.40 meter. Kenneth Broos, titelkandidaat nummer één in deze categorie, raakte in zijn eerste sprong geblesseerd aan zijn enkel en is zeker 6 weken uitgeschakeld. Het is zeer de vraag of hij op tijd hersteld is voor de Nederlandse Kampioenschappen op 27 augustus in Polsbroekerdam.

Bastiaan de Bruijn en Gerwin van Vliet moeten bij de Junioren toekijken hoe Jaco de Groot alle aandacht opeist. Bastiaan de Bruijn sprong echter opnieuw bijzonder ver en werd met 17.18 meter tweede in de wedstrijd. Gerwin van Vliet kreeg de derde plaats toebedeeld met een sprong van 16.81 meter.

De enige dissonant in de wedstrijd was de Seniorencategorie. Dat de Junioren tegenwoordig verder springen dan de Senioren is nog tot daar aan toe, maar dat onder deze perfecte omstandigheden daarbij slecht één Senior de 16 meter weet te passeren (Erik Bos, 16,80 meter) is ronduit bedroevend. Het verlies van Pieter Verweij doet zich zwaar voelen in deze categorie. Daarnaast is het wachten op de terugkeer van Remco van de Berg om de Senioren wedstrijden naar een acceptabel niveau te tillen.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Jaco de Groot, Kamerik, met machtige uitsprong naar 18.85 meter

Jaco de Groot, Kamerik, bereidt de uitsprong voor op weg naar een verbetering van zijn Nederlandse Record

De 13-jarige Wendy Helmes, IJsselstein, wint bij de Dames met een afstand van 13,49 meter