2005-06-20 17:15

Jaco de Groot stelt eigen nationale record scherper

LINSCHOTEN - „Misschien zit er dit jaar wel een verbetering van mijn persoonlijke record in“, sprak Jaco de Groot, nadat hij een week geleden in Polsbroekerdam voor de derde keer in een week tijd meer dan achttien had gesprongen...

De 19-jarige junior uit Kamerik is in topvorm en bewees dat opnieuw in de wedstrijd in Linschoten. In derde omloop kwam hij tot een geweldige afstand van 18.82 meter waarmee hij zijn eigen nationale record van 18.79 meter met drie centimeter verbeterde. De wedstrijd werd door wedstrijdleider Toon Eikelenboom meteen stil gelegd om de afstand na te meten. Van de kop van het plankier af kwam men toen tot 18.85 meter. Deze afstand gaat als record de boeken in.

Het was een sprong waarover in het polsstokwereldje nog lang zal worden nagesproken want Jaco de Groot moest de polsstok hevig corrigeren om niet schuin te gaan. Hij draaide een pirouette om de pols kreeg de stok toch weer in bedwang waardoor hij een knappe uitsprong kon maken. „Toen ik scheef dreigde te gaan ben ik aan een kant gaan klimmen. Ik was de weg volkomen kwijt, maal al draaiend zag ik het zandbed weer voor me en heb toen een uitsprong gemaakt. De afstand is erg mooi“. Jaco de Groot is nu slechts vier centimeters verwijderd van het Friese seniorenrecord van Henk Schievink met 18.89 meter. „De negentien meter komt er aan“, werd er geroepen. Inderdaad heeft de jonge Kameriker het in zich om na de legendarische Aart de With voor het eerst negentien meter te springen. De With is sinds 1991 houder van het nationale record met 19.40 meter.Bij de junioren greep Bastiaan de Bruijn uit Lopik, die eveneens een stijgende vorm vertoont, de tweede plaats met 17.18 meter en werd Gerwin van Vliet (Woerden) met 16.81 meter. In de junioren B-groep won de Waddinxvener Niels Koetsier met 14.26 meter (nieuw pr).

Het springen van de Hollandse senioren bleef daarbij duidelijk achter. Erik Bos uit Waarder, die laatst zijn duizendste wedstrijd sprong, verstevigde zijn leiderspositie met een winnende afstand van 16.80 meter gevolgd door de Driebruggenaar Theo van Kooten met 15.97 meter en Bert-Jan van Vliet (Woerden) met 15.88 meter. De Bodegraver Tino Leliveld bleef op 15.78 meter steken, de overige senioren konden ondanks het uitstekende weer niet van de mindere dag van de topspringers profiteren.

De wedstrijd bij de dames leverde een verrassende overwinning op voor Wendy Helmes uit IJsselstein, die ’s morgens al een turnwedstrijd had gewonnen. Nooit eerder in de polsstokbond Holland sprong een meisje van dertien jaar een afstand van 13.49 meter. Zij is een dochter van de vroegere kampioene Arja van Vliet, tegenwoordig coach op schans 3. Margriet Kamphof werd met 13.40 meter tweede en Liesbeth de With met 13.26 meter derde. Opvallend was dat ook de eerste drie dames in de B-groep meer dan twaalf meter sprongen. Bij de jongens stond voor de finale begon Kenneth Broos met 14.45 meter bovenaan, maar de Linschotenaar liep daarbij een enkelblessure op. Gevreesd wordt dat hij de tweekamp op 2 juli tegen Friesland in Buitenpost aan zich voorbij moet laten gaan. Jan-Willem de Groot sprong in de finale naar een nieuw persoonlijk record van 15.40 meter en werd gevolgd door CornĂ© Spruit uit Snelrewaard met 15.08 meter.

Op dinsdagavond 21 juni en zaterdagmiddag 25 juni wordt gesprongen in Jaarsveld.