2005-07-02 22:30

Holland moet opnieuw buigen voor ongenaakbare Friezen

BUITENPOST: Tijdens de jaarlijkse Tweekamp tussen de beste polsstokverspringers uit Holland en Friesland hebben de Hollandse polsstokspringers, ondanks een recordprestatie, opnieuw hun meerdere moeten erkennen in de Friese fierljeppers.

In het Friese Buitenpost kwam het Hollandse team tot een totaalafstand van 361.23 meter. Dit was bijna vier meter meer dan het oude record wat vorig jaar op de "thuisschans" in Jaarsveld gesprongen werd. Ook het Friese team wist een nieuw totaalrecord te springen van 371.99 meter.

De uitstekende wedstrijd gaf een correct beeld van de krachtsverhoudingen tussen de beide regio's op dit moment. Daarbij is te zien dat het niveau van de Hollandse springers al een aantal jaren steeds dichter naar dat van de Friezen toe kruipt. In de breedte zijn de Friese springers echter nog steeds iets sterker.

Zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk was het de Juniorengroep die de mooiste sprongen en de spannendste strijd liet zien. Uiteindelijk wist de Friese ploeg hier de wedstrijd te winnen met een verschil van slechts 8 centimeter. Waar een titanenstrijd werd verwacht tussen de jonge grootheden Jaco de Groot en Hannes Scherjon verliep de wedstrijd dit maal anders.
De nummers 1 en 2 van de wedstrijd waren Hollanders. De Woerdenaar Gerwin van Vliet werd eerste met 17.43 meter. Hij sprong in de wedstrijd drie maal verder dan 17 meter en was daarmee duidelijk de beste van de dag. Tweede werd zeer verassend Cornelis de Bruijn uit Lopik. Hij sprong twee maal een persoonlijk record en belande in zijn laatste poging voor het eerst van zijn leven voorbij de 17 meter lijn (17,12). Jaco de Groot en Hannes Scherjon eindigden in de "achterhoede" met respectievelijk 16.69 meter en 16.61 meter.

In de Seniorengroep werd over de gehele linie goed gepresteerd zonder echte uitschieters. Lange tijd leek Erik Bos uit Waarder de verste afstand van de dag neer te zetten met een prima 17.44 meter. In zijn laatste sprong wist de Fries Henk Schievink echter deze afstand te verbeteren en te komen tot 17.82 meter. Opvallend was het sterke optreden van Ronald Overbeek uit Benschop. In zijn afscheidsseizoen zag hij kans om in zijn laatste poging tot een, voor zijn doen, formidabele afstand te komen van 17.16 meter.

Ondanks dat de vervanger Florus de With uit Benschop het prima deed, deed bij de Hollandse jongens het verlies van de geblesseerde Kenneth Broos zich voelen. Uiteindelijk was het totaalverlies iets meer dan twee meter. Na de verwachte winnaar, de Fries Jacob Scherjon, werd Jan Willem de Groot uit Kamerik tweede met 14.71 meter.

Vorig jaar wonnen de Hollandse dames zeer verrassend hun wedstrijd tegen de Friese dames. Dit maal waren de verwachtingen hooggespannen. In het voorseizoen hadden de Hollandse dames duidelijk laten zien in de breedte enorm gegroeid te zijn. Een ruime overwinning op de Friese dames leek daarop een logisch gevolg. De werkelijkheid bleek weerbarstiger. De Hollandse Dames hadden een collectieve off-day en presteerden ver onder hun kunnen. Het verlies van bijna 5 meter ten opzichte van de Friese Dames was een deceptie van formaat en zorgde voor bijna de helft van de totaalachterstand.

Op de hier onder genoemde locatie staat een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Gerwin van Vliet beste Junior en als enige drie maal verder dan 17 meter

Ronald Overbeek neemt op prachtige wijze afscheid van het Tweekampspringen

Sjoukje Tjalma ziet de onweersbuien komen, maar is voor de regen klaar