2005-07-04 17:16

Junioren sterk in verloren tweekamp

BUITENPOST – De tweekamp tegen de Friese fierljeppers ging opnieuw verloren voor de polsstokspringers van de PBH, maar bij de junioren was er bijna sprake van een historische zege.

Uit de Goudsche Courant van 4 juli 2005

Met alleen Jaco de Groot nog aan de beurt stonden de Hollanders in deze rubriek slechts acht centimeter achter. Jaco de Groot behoefde slechts 16.78 meter te springen om voor het eerst sinds lange tijd de Hollandse junioren op de eerste plaats brengen. Na een door de regen gedwongen rustpauze van een kwartier maakte De Groot zijn laatste sprong. Maar de nationale recordhouder ging helemaal schuin en belandde buiten de sector in het zandbed. De afstand van 16.69 meter bleef daardoor als beste sprong staan. Zijn overige afstanden waren 16.55 en 16.52 meter.

Het totaalverlies in de vijftigste tweekamp gaf een nadelig verschil van 10.76 meter te zien. Een jaar geleden was dat in Jaarsveld nog 8.12 meter. In Jaarsveld werd in 1991 ook de laatste overwinning behaald. „Dit is het beste resultaat sinds 1998 in een uitwedstrijd", sprak speaker Wim Roskam uit Oudewater, die vijf persoonlijke records kon melden. Bij de junioen waren dat Dennis Snoek (14.02), Cornelis de Bruijn (16.74 en 17.12 meter) en Christiaan Spruit (16.08 meter) en bij de jongens Florus de With (13.50 meter).

Bij de jongens was het verlies met 2.12 meter nog te overzien, de dames liepen echter een niet verwachte achterstand op van 4.72 meter. Op kampioen Margriet Kamphof (13.39) na hadden de overige drie vrouwen moeite om over het lijntje van twaalf meter te springen. De Friezinnen hadden intussen een fraaie afstand van 14.57 meter van tweevoudig Nederlands kampioen Sjoukje Tjalma en 14.27 meter van Ineke Prins op de borden gebracht. Voor de wedstrijd hadden de Friezen een slechter resultaat ingecalculeerd.

Van de Hollandse junioren verrasten vooral Cornelis de Bruijn en Gerwin van Vliet. Zij stalen voor de enthousiaste toeschouwers waarvan zeker de helft uit Holland kwam de show. De jonge Lopiker De Bruijn verbeterde met twee geweldige sprongen zijn persoonlijk record tot 17.12 meter en de Woerdenaar Gerwin van Vliet haalde een afstand van 17.43 meter, maar ook zijn overige afstanden mochten er zijn. Met voorsprong op de Friese broers Ysbrand en Anne Galama won Gerwin van Vliet het individuele klassement.

Het verschil bij de senioren bedroeg aanvankelijk 4.45 meter in het voordeel van Friesland, maar in de vierde en laatste omloop wisten Ronald Overbeek (17.16 meter) en Tino Leliveld (17.22 meter) het verlies nog terug te brengen tot 3.84 meter. Overbeek (37), die zijn laatste tweekamp afwerkte, leek aanvankelijk in het water te belanden, maar heftig corrigerend kwam de Benschopper tot een prima sprong.

De verste sprong kwam op naam van Henk Schievink, die eveneens corrigerend een afstand van 17.82 meter haalde.Op dezelfde schans houdt Schievink het Friese record met 18.90 meter. De Burgummer wil deze zomer als eerste Fries negentien meter springen. Van de overige senioren voldeden ook Erik Bos (17.44) en Werner Kamphof (16.88) aan de verwachtingen, maar slaagde Theo van Kooten er niet in de zestien meter te halen. Zijn beste sprong liet de Driebruggenaar in de tweede omloop noteren: 15.94 meter.

Op donderdag 7 en zaterdag 9 juli wordt gesprongen in Polsbroekerdam.