2005-07-15 18:26

Fierljeppen: een gezellig, maar nat feestje

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 11-07-2005

Door correspondent JEN MANSVELT

Maandag 11 juli 2005 - GASTEL – Het lijkt allemaal vrij simpel: je neemt een flinke aanloop, grijpt de lange stok, laat je als het ware voorover vallen en komt droog aan de overkant van de zeven meter brede Aa.

Niets bleek echter minder waar: van de vele deelnemers aan de fierljepwedstrijd die georganiseerd werd door de FC Cranendonck, bleek slechts een enkeling droog aan de overkant te komen. Iets meer deelnemers haalden het ’net’ niet, het grootste deel kwam midden in de Aa terecht, tot groot genoegen van het flink toegestroomde publiek.

En zoals overal stonden ook in Gastel de beste stuurlui aan de wal. Na weer een natte duik werd er al geroepen: „Kon je zo zien aankomen, dat was toch ook geen aanloop“, of „Je kunt die paal wel vasthouden, maar je moet onderweg ook nog een stuk omhoog klimmen.“

Als degene die iedere sprong van commentaar voorziet, uitgenodigd wordt om zelf eens te springen, reageert hij als door een wesp gestoken: „Ikke niet, ik wou het vandaag droog houden.“

Uiteindelijk laat Nederlands kampioen, de Fries Niek Roorda, enkele keren zien hoe het wel moet: een stukje concentratie vooraf, een flinke aanloop, de stok vastpakken en pas snel enkele slagen omhoog klauteren als de stok mooi recht staat. En dan kom je uiteindelijk uit op een sprong van 9,60 meter. Brabants kampioen, tevens vice-voorzitter van de plaatselijke voetbalclub, John Claes doet het hem na. Ook hij komt droog aan de overkant. Dat was echter niet weggelegd voor Patrick Claes. Na een flinke aanloop houdt hij vlak voor de afsprong te veel in, pakt de paal te laag vast en komt uiteindelijk een meter verderop al in het water. Ook de leden van een damesteam belanden allemaal in het water. Zij blijken er een totaal andere techniek op na te houden. In plaats van de stok eens stevig vast te pakken, dachten zij er te komen door die te omarmen. De een na de ander schoof gewoon naar beneden.

Waar de organisatie zich eerder deze week nog zorgen maakt over de publieke belangstelling, bleek dat gisteren geheel ten onrechte: er was zoveel publiek, dat de speaker zelfs een oproep moest doen voor extra obers. Dankzij de grote opkomst en het warme weer kregen de dienstdoende obers de drank niet aangedragen. De sfeer werd al vroeg in de middag feestelijk door een optreden van schaatser Erik Hulzebosch, die als ’prominent’ was ingehuurd. „Springen doe ik niet, want ik heb vanavond nog een barbecue en dan wil ik niet in het ziekenhuis liggen. Maar ik wil dat wel goed maken door een paar nummertjes te zingen.“ Gezien het succes van gisteren, lijkt een traditie in ere hersteld: de kans dat er volgend jaar weer gefierljept wordt in Gastel, is erg groot.