2005-07-18 16:46

Klassementsrecord voor Jaco de Groot

JAARSVELD – Polsstokverspringer Jaco de Groot won de wedstrijd in Jaarsveld met een voortreffelijke sprong van 17.79 meter. Daarmee bleef de junior uit Kamerik zes centimeter verwijderd van het schansrecord van Aart de With.

In de finale probeerde Jaco de Groot het record aan te vallen, maar bij zijn eerste poging kwam hij niet verder dan 16.47 meter, bij de tweede kreeg de Kameriker de polsstok niet over het dode punt en belandde in het water. „Als je fanatieker wordt gaat het vaak weer te snel. Bovendien ben ik verkouden.Een weekje vakantie komt daarom goed uit“.

Wel heeft De Groot inmiddels een puntenklassement opgebouwd dat niet eerder, ook niet in Friesland, is neergezet. Op zaterdag 13 augustus krijgt Jaco de Groot opnieuw de kans het schansrecord in Jaarsveld te verbeteren. En anders volgend seizoen want ook dan is hij nog junior.

Als tweede junior eindigde in Jaarsveld, waar de omstandigheden om te springen prima waren, de Woerdenaar Gerwin van Vliet met 17.16 meter en als derde Bastiaan de Bruijn uit Lopik met 15.85 meter.

Hoewel Erik Bos tijdens de reguliere wedstrijd verder sprong (16.84 tegen 16.70 meter) handhaafde Theo van Kooten zich op de eerste plaats in het puntenklassement. In de finale waarin de sprongen niet meetellen voor het puntenklassement ging e Driebruggenaar tweemaal kopje onder. Wel gelukte het Erik Bos om 18.18 meter te springen waardoor de springer uit Waarder de wedstrijd won.

Aanvankelijk leek Bos schuin te gaan, maar hij wist uitstekend te corrigeren. Erik Bos, die een persoonlijk record van 18.63 meter heeft staan: „Ik voelde dat ik de controle niet verloor. Ik heb nu op alle drie accommodaties achttien meter gesprongen. Er zijn er niet veel die dat hebben gepresteerd“. De Bodegraver Tino Leliveld bleef in het spoor en werd met 16.47 meter derde.

Bij de dames ziet het er naar uit dat Margriet Kamphof opnieuw het puntenklassement gaat winnen. Zij heeft ruim drie meter voorsprong op Liesbeth de With. Dit keer kwam de Linschotense tot 13.16 (in finale 13.17 meter) en Liesbeth de With tot 13.14 meter.

De veertien meter wordt door de Hollandse vrouwen deze zomer nog weinig gehaald. Kamphof deed dit twee keer met 14.18 meter als beste afstand. Liesbeth de With heeft de veertien meter nog niet bereikt. Gelieny van der Paauw uit Montfoort lijkt beter in vorm te komen en werd derde met 12.84 meter. Johanna Tinga, die eerder in de week in Jaarsveld een blessure opliep, zal dit seizoen niet meer springen. De Friezin, die in Haarlem woonachtig is, brak vier jaar geleden haar enkel en had nu pijn op dezelfde plek. Er was echter geen sprake van een nieuwe breuk.

Bij de jongens ging de overwinning naar Jan-Willem de Groot met een afstand van 15.41 meter gevolgd door Gustian Roskam (Oudewater) met 13.90 meter en Florus de With (Benschop) met 13.52 meter.

Zaterdagavond 23 juli wordt gesprongen in Polsbroekerdam waar de polsstokclub De Vlist de organisatie verzorgt. De Vlist wacht nog op toestemming van het waterschap om drie schansen te bouwen op het terrein aan de Oostvlisterdijk.