media Leeuwarder Courant.jpg
2005-08-09 20:26

Jantina de Vreeze wint op 'afscheidstoernee'

ZWAAGWESTEINDE - Bij het woord afscheidstoernee moest Jantina de Vreeze wel even lachen, maar feitelijk is de fierljepster uit Blauhús daar wel mee bezig.

Over enkele maanden verhuist ze naar de omgeving van Hilversum en daarom is ze bezig aan baar laatste fierljepjaar. Een wisselvallig jaar, maar nog altijd hoort ze bij de beste ljepsters van Friesland.

Zaterdag bewees de 31-jarige dat door in Zwaagwesteinde de dagtitel, haar derde van het seizoen, te pakken. Ze profiteerde optimaal van de off-day van klassementsleidster Sjoukje Tjalma en had aan 13,59 genoeg voor de zege.

„Dat 'wisselvallige' hat noch altyd te krijen mei myn blessuere (ze brak op het NK haar kuitbeen, red.) fan It foarich jier. It ankel is noch altyd stiif, al falt it de lëste wiken al wat ta. Dat jout ek hoop foar it FK, al is Sjoukje op dit stuit wol de bêste. Mar in FK bliuwt in aparte wedstriid. Miskien kin ik him noch winne. Dat soe in moaie ôfsluting wéze", aldus de Fries kampioene van 1990.

Is Jantina de Vreeze niet direct favoriet voor de Friese titel, dat zijn Ysbrand Galama en Jacob Scherjon volgende week in Winsum wel. Galama won makkelijk bij de junioren met 17,00, terwijl Scherjon en Jelle Douwe de Vries uitkwamen op 15,49. Scherjons tweede afstand was echter beter en dus ging de dagtitel naar de licht aan het enkel geblesseerd geraakte Burgumer. „Mar in probleem foar it FK sil it net wêze, hear", stelde hij zijn fans gerust.