media Leeuwarder Courant.jpg
2005-08-09 20:32

Ljepper Klaas Haanstra ongeslagen in augustus

ZWAAGWESTEINDE - Je zal maar vakantie hebben, donderdag in Joure getuige geweest zijn van een dramatisch slechte fierljepwedstrijd...

Door Edwin Fischer

waarop je het besluit nam om zaterdag in Zwaagwesteinde nogmaals te gaan kijken. Omdat het daar naar verwachting wel een mooie wedstrijd zou worden. Gelukkig was er geen enkele vakantievierder die dat scenario ten uitvoer had gebracht, want diegene was absoluut met een zeer negatief verhaal over één van Frieslands 'nationale sporten' naar zijn woonplaats teruggekeerd. Want net als in Joure was het niveau, nota bene een week voor het Fries kampioenschap, ver beneden het overigens behoorlijke peil dat dit seizoen gehaald wordt.

De oorzaak? Die was tweeledig, zo werd tijdens de nazit in de knusse kantine van het Zwaagwesteinder fierljepcomplex duidelijk. De meeste ljeppers hadden er totaal geen rekening mee gehouden dat ze aan de bak moesten. Overal in Friesland was het de hele dag noodweer, maar niet in de noordelijke hoek van De Wâlden. En dus kwamen velen met tegenzin op de schans.

Daarnaast had eigenaar John Burghout goed geluisterd naar de klachten van de ljeppers na de vorige wedstrijd op zijn accommodatie. Het zetten van de pols was destijds het probleem. Een geheel opnieuw gevulde grindbak was het resultaat, alleen leverde dit nu de klacht op dat het allemaal nog te los was.

Het gevolg bij met name de grote schans was dat er van de in totaal .52 sprongen 15 nat gingen en 24 als mislukt beschouwd mochten worden. Slechts dertien pogingen voldeden aan de norm die je bij de beste Ijeppers van Friesland mag leggen; minimaal zestien meter springen. Uiteindelijk was de meest ervaren Ijepper Klaas Haanstra - net als in Joure - degene die het best met de lastige omstandigheden wist om te gaan. Hij pakte in de finale met 17,47 de zege voor de verrassende Thewis Hobma, die 17,43 noteerde.

Haanstra had zoals gewoonlijk zijn van cynisme doorspekte woordje weer klaar. „Noch altyd net ferslein yn augustus. Ik ferwachtsje dat ik dat noch wol efkes in wike of sa fësthâlde kin. Mar it wie hjoed natuerlik hielendal neat. Koest de pols best goed sette, mar by de oanloop kaamst hieltyd üt balâns omdat de tegels los lizze. Mar oan de oare kante is dat gjin ferskil mei it foarich jier en doe ha ik hjir ir pear 18-meters sprongen. Mai it gefoel fan mysels is hiel goed en dat is wichtich mei it FK foar de doar."

Op dat FK zal Thewis Hobma wellicht voor een verrassing kunnen zorgen. Hij kwam zaterdagochtend met wat maten uit België terug van 'in wike bier drinke', sliep maar een paar uurtjes en kwam 'sa brak as wat' in Zwaagwesteinde aan Toch zette hij de beste serie van de senioren neer. „Dat hie ik net ferwachte, mar it fierljep gefoel ha ik al in pear wiken en dan sjochst dat sa'n wike dêr gjin feroaring yn bringt."