2005-08-16 7:17

Van Kooten zet kroon op seizoen

JAARSVELD – Theo van Kooten is bezig aan zijn beste seizoen als polsstokverspringer

De vroegere turner uit Driebruggen staat al royaal bovenaan in het puntenklassement met een puntental van meer dan 125, maar bovendien geep Van Kooten (37) voor de eerste keer de titel in het Hollands kampioenschap. Met een voortreffelijke sprong van 18.24 meter waarbij hij de lengte van de pols volledig benutte was de Driebruggenaar onbereikbaar voor de rest.

Het was voor de twaalfde keer dat er bij de polsstokbond Holland deze zomer meer dan achttien meter werd gesprongen. Vijf keer gebeurde dat door Theo van Kooten. Het was de verste kampioenafstand sinds 1991 toen de legendarische Aart de With vijf centimeter verder sprong.

De nieuwe kampioen lijkt helemaal klaar voor de strijd tegen de Friezen op zaterdag 27 augustus in het jubilerende Polsbroekerdam. Maar Van Kooten ziet dat anders. „Ik neem het niet alleen tegen ze op. Er zijn dan meer kanshebbers zoals Erik Bos, een echte prijzenspringer. Ik spring meer voor me zelf. Tegen de Friezen mis ik nog wel eens de drang om over een bepaalde afstand heen te springen. Bovendien moet je niet te vroeg nat springen. Vandaag begon ik met een goede afstand en daar kwam die afstand van 18.24 meter over heen“. Het leverde hem onder toeziend oog van de vroegere kampioen de bronzen springer op.
Feit is dat Theo van Kooten tegen de Friezen nog niet tot geweldige prestaties komt. In het Hollands kampioenschap legde Tino Leliveld beslag op de tweede plaats met een prima afstand van 17.61 meter. De Bodegraver blijft daarmee een gevaarlijke outsider. Erik Bos, die als tweede de finale inging, verbeerde zich wel tweemaal, maar bleef op 16.90 meter steken. Werner Kamphof verbeterde zich niet en bleef na de voorronde op 15.81 meter staan.

Bij de junioren won zoals verwacht Jaco de Groot met een afstand van 17.65 meter, die ook al in de voorronde op het bord kwam. Het was het derde kampioenschap van De Groot als junior. Wel was zijn winnende afstand beter dan de vorige twee keer. Gerwin van Vliet (Woerden) werd tweede met 16.58 meter en Bastiaan de Bruijn (Lopik) met 16.30 meter.

Bij de dames greep Margriet Kamphof haar zesde titel met een sprong van 13.45 meter. Niet de aankomende jongeren Gelieny van der Paauw en Liesbeth de With zorgden voor de meeste tegenstand, maar de knokker Carla Bos (Bodegraven) en Carolien de Groot (Enschede) met resp. 13.28 en 13.24 meter. De laatste keer dat bij een bondskampioenschap veertien meter werd gesprongen dateert al weer uit 1997 toen Marja van Eijk 14.18 meter haalde.

Het zag er lange tijd naar uit dat de vier puntenklassementswinnaars ook de Hollands kampioenen zouden zijn. Maar in zijn laatste sprong zorgde Corne Spruit bij de jongens voor een verrassing. Met een uitstekende afstand van 15.99 meter passeerde de koene Snelrewaarder leider Jan-Willem de Groot die op 15.15 meter bleef staan. Derde werd Gustian Roskamp uit Oudewater met 14.27 meter.

Op woensdag 17 en zaterdag 20 augustus wordt gesprongen in Linschoten.