media Leeuwarder Courant.jpg
2005-08-16 20:26

Hessel Zeinstra pakt stilletjes Friese titel

WINSUM -Als er zaterdag iemand letterlijk en figuurlijk stilletjes de Friese titel voor zich opeiste, dan was het Hessel Zeinstra wel

De zestienjarige ljepper uit It Heidenskip toverde vanuit het niets een prachtig persoonlijk record van 16 meter 16 (was 15,73) uit de hoge hoed. Had hij dit seizoen tot zaterdag in de luwte gepresteerd, zijn uithaal in de tweede voorrondesprong bleek goed voor goud.

Zelf werd de winnaar er amper anders onder. „Foar it alderearst oer de sechtjin, myn earste deititel oait en dêr fuort ek noch Frysk kampioen mei wurde. Nee, der binne dagen dat it allegear wat minder giet", zei de kampioen droog.

Droog hield zijn grote concurrent en de huizenhoge favoriet Jacob Scherjon het niet. In zijn allerlaatste sprong leek de alleenheerser de Friese titel toch voor Zeinstra's neus weg te kapen. Met een laatste jump leek hij over het blauwe balletje heen te gaan. Met de neus bovenop de meters hoorde de Burgumer 'sechtjin njoggentjin'. Een gil van blijdschap met duik in het water deed het publiek roeren.

De afstand bleek echter 16,09 te zijn, zo liet wedstrijdleider Jan van der Laan gedecideerd weten en dat kwam ook op het bord. Die teleurstelling werd Scherjon te veel. „Se hawwe It sa dûdlik sein. Doe waard ik gewoan blyn fan bliidskip. En doe't ik dy 16,09 op It skoareboerd seach, hie ik it net mear. It is hiel moal foar Hessel dat 'er wint, mar sa ferlieze wol ik noait wer."