media Leeuwarder Courant.jpg
2005-08-23 17:28

Fierljepcompetitie krijgt nog spannend slot

BURGUM - Het heeft even geduurd, maar Bart Helmholt heeft na zeven wedstrijden kwakkelen eindelijk weer een 18 metersprong neergezet.

Door Edwin Fischer

De Burgumer fierljepper sprong op zijn eigen schans 18.42 - in totaal de 29ste 18 meter dit seizoen — en dat was zijn beste afstand dit seizoen. Hij won daarmee tevens de 22ste en voorlaatste klassementswedstrijd. Omdat hij dat pas in de finale deed en Henk Schievink in de voorronde 18.28 sprong, raakte Helmholt wel de leiding in het klassement kwijt.

Het klassement begint steeds belangrijker te worden. Was het in het verleden ’leuk’ om die prijs in ontvangst te mogen nemen, nu wordt de ’bronzen ljepper’ als een van de vier grote prijzen van het ljepjaar gezien. „Kinst no dat moaie byld winne. Dêrtroch is it folie ynteressanter wurden om it klassemint te winnen“, zei Henk Schievink.

De Burgumer mag morgenavond, tijdens de laatste klassementswedstrijd van dit seizoen, in het pompeblêdenshirt springen. Zijn fraaie 18.28 noteerde hij in de voor het klassement meetellende voorronde. Daarmee passeerde hij niet alleen de magische grens van 126 meter, maar ook zijn tot zaterdag leidende clubgenoot Bart Helmholt.

„lk ha dy trui no. Helaas wol, omdat ik altyd sein ha dat it my net safolie skele koe oft ik wol of net klassemintslieder wie. Mar it docht my dochs wol wat en ik wol no ek hiel graach It klassemint winne“, bekende Henk Schievink.

Die kans is ook groot al is een ’Hitchcock-scenario’ heel wel mogelijk. Schievink heeft als zevende en ’slechtste’ afstand 17.54 staan. Verbetert hij die afstand morgenavond in Grijpskerk niet, dan moeten zijn overgebleven concurrenten Klaas Haanstra en Bart Helmholt bijna een 18 metersprong in de voorronde noteren om Schievink in het klassement te passeren. Dat duo staat met respectievelijk 125.77 en 125.76 op behoorlijke afstand. Met schrapresultaten van 17.60 voor Haanstra en 17.46 voor Helmholt, lijkt hun missie bij een verre sprong (dus over de 17.54) van Schievink echter onmogelijk.

„It is wier dat as Henk tsjin de 18 meter springt yn de foarronde, Bart en ik it ferjitte kinne. Mar ik ha dochs it gefoel dat it hjoed noch net beslikke is. Dérom wie it ek sonde dat myn 18.35 (Haanstra’s achtste 18 meter van het seizoen, red.) net foar dat klassemint wie. Want dat ha ik noch noait wûn en it soe machtich wéze as ik dêr ek noch yn slagje. Dit is al myn bêste jier oait, mar dat klassemint wol ik der noch wol hiel graach by winne“, bekende Klaas Haanstra.

Die drive heeft Bart Helmholt ook. „Dat ik no einliks wer in kear in goeie ôfstân delsetten ha is hiel wichtich foar mysels. It is elk jier raak. Ik begjin hiel sterk, mar sakje dan fierstente fier wer werom. Miskien komt it omdat ik mysels tefolle druk oplis, omdat ik in klassemint mei allegear 18 meters ha wol. Dat slagget dit jier wer net, mar ik wol it klassemint noch hieltiid graach winne.’

Bij de junioren leek de strijd om het klassement al lang geleden beslist, maar omdat Hannes Scherjon zaterdag zijn totaal met een prachtige en uiteindelijk ook winnende 18.08 oppoetste, is de Noardburgumer klassementsleider Ysbrand Galama tot op 25 centimeter genaderd (122.98 tegen 122.73). Met een schrapafstand van 17.12 voor Scherjon en 17.31 voor de Heidenskipster is alles nog mogelijk.

Bij de dames ging het zaterdag alleen nog maar om de dagtitcl. Die ging met 13.66 naar Nynke Galama, die daarmee optimaal profiteerde van de afwezigheid van Sjoukje Tjalma en haar eerste dagtitel van dit seizoen pakte.

Jacob Scherjon over 17 meter

BURGUM - Fierljepper Jacob Scherjon is de tweede Fries ooit die bij de jongens de magische grens van 17 meter is gepasseerd.

In de 22ste en een na laatste competitiewedstrijd van dit seizoen, op zijn thuisschans in Burgum, noteerde hij zaterdag in zijn laatste sprong 17.07. Alleen zijn broer Piet was ooit eerder over de zeventien meter gesprongen. Hij zette op het Fries kampioenschap van 2003 in Winsum het Fries record op 17.55.

„Ik hie fan’e moarn noch sein, ’dy 17 meter wurdt him net mear’. Miskien wie it wol de druk dy’t ik der altyd foar mysels oplein hie, dy’t der no ôf wie. Want ik ha it hiele seizoen roppen dat ik dy 17, yn myn lêste jier by de ’jongens’, helje woe. Machtich dat ik it presteard ha“, aldus Jacob Scherjon.

De wedstrijd in Burgum was over de hele linie van hoog niveau. Bij de senioren gingen Bart Helmholt (18.42), Klaas Haanstra (18.35) en Henk Schievink (18.28) over de 18 meter, terwijl ook junior Hannes Scherjon (18.08) die grens passeerde.