2005-08-26 17:51

Vorm van de dag belangrijk bij NK

POLSBROEKERDAM – Er zijn voldoende aanwijzingen om de Friezen een favoriete rol toe te kennen bij de NK, die zaterdagmiddag vanaf 14 uur in Polsbroekerdam worden gehouden.

Uit de Goudsche Courant van 26 augustus 2005

In Friesland werd deze zomer dertig keer de achttien meter gehaald, in Holland de helft minder. In drie van de vier categorieën staan de verste afstanden achter namen van Friezen, alleen aan het nationale record van Jaco de Groot van 18.85 meter kwamen zij niet toe. Ook Gerwin van Vliet heeft zich met zijn nieuwe persoonlijke record van`18.28 meter gemeld als kanshebber.

„Ik denk dat we bij de junioren, maar ook bij de jongens twee troeven hebben", sprak Erik Bos afgelopen zaterdag in Linschoten nadat ook Corne Spruit (16.77 meter) en Jan-Willem de Groot (16.37 meter) hadden aangetoond in vorm te zijn. „Bij de senioren zal het heel moeilijk worden al ligt de top dicht bij elkaar. De vorm van de dag zal bepalend zijn".

Vorig jaar golden de Friezen bij de senioren ook als favoriet, maar de eerste drie plaatsen werden toen bezet door Hollanders (Pieter Verweij, Tino Leliveld, Werner Kamphof). Verweij kan zijn titel door een blessure niet verdedigen en ook Remco van den Berg is om dezelfde redenen niet van de partij.

De Friezen hebben drie uitgesproken toppers nl. Klaas Haanstra, de Friese kampioen), Henk Schievink en Bart Helmholt. Van deze drie was alleen de jonge Helmholt al eens eerder Nederlands kampioen. De Burgummer behaalde de titel in 2003 met een sprong van 18.30 meter. Soms staat een verassende winnaar op zoals Erik Bos in 2001 in Jaarsveld. Maar er zijn ook jaren geweest dat de fierljeppers hun suprematie toonden door in alle rubrieken te winnen nl. 1995, 1998 en 2000.

Weinig succes op het eremetaal gloort er voor de Hollandse dames. Uitgesproken favoriet is de 21-jarige Sjoukje Tjalma, de stroblonde dochter van de vroegere springer en trainer Siebe Tjalma. Sjoukje Tjalma werd al eens nationaal kampioen in 1999, 2003 en 2004 en verbeterde laatst het nationale record: 15.55 meter. De Hollandse kampioene Margriet Kamphof weet dat alleen een topdag haar de titel kan brengen. „Normaal gesproken wordt Sjoukje kampioen. Zij heeft dit seizoen veel verder gesprongen dan de rest".

Samenstelling Hollandse ploeg: senioren: Theo van Kooten, Erik Bos, Tino Leliveld, Werner Kamphof, Ronald Overbeek, Pieter Hielema, Hans van Eijk, junioren: Jaco de Groot, Gerwin van Vliet, Bastiaan de Bruijn, Cornelis de Bruijn, Christiaan Spruit, Hidde Kiers, Dennis Snoek, Tjeerd Kiers (res), jongens: Jan-Willem de Groot, Corné Spruit, Kenneth Broos, Gustian Roskam, Anthony Lekkerkerker (res), Florus de With (res), dames: Margriet Kamphof, Liesbeth de With, Wendy Helmes, Carla Bos, Gelieny van der Paauw (res), Jessica Snoek (res).