2005-08-28 18:46

Erik Bos ongenaakbaar bij N.K. polsstokverspringen

Bij het Nederlands kampioenschap polsstokverspringen, afgelopen zaterdag in Polsbroekerdam, deelden de “Hollandse“ springers opnieuw een gevoelige tik uit

De laatste wedstrijd van het seizoen, op de uitstekend geprepareerde accomodatie van afdeling Polsbroekerdam, die door zo’n vijftienhonderd mensen werd bezocht, was er één om in te lijsten.Van begin tot eind was het uitermate spannend. Het was, met de winnende afstanden bij elkaar opgeteld, het beste N.K. ooit.

In de seniorengroep begon het al vroeg in de wedstrijd. Al in zijn eerste poging sprong Theo van Kooten een fantastisch nieuw persoonlijk record van 18.58m. “Ja ik dacht echt dat ik met deze sprong de winnende afstand op de borden had gesprongen, want sinds 1991 (Aart de With-19.40m) was er op een N.K. niet zo ver gesprongen“ aldus de 37 jarige springer uit Driebruggen.

Ongelofelijk maar waar ging Erik Bos daar met een fenomenaal nieuw p.r. van 18.73m er toch nog overheen en pakte daarmee, na Jaarsveld (2001), zijn tweede N.K. titel bij de senioren. “Natuurlijk had ik hier niet op gerekend, ik was ook zeker niet dé favoriet vanmiddag, maar ja na die verre afstand van Theo kun je maar één ding, en dat is gokken“. “Je weet dat de Friese springers dat ook gaan doen, en bij hen kan het misschien lukken, en waarom dan bij mij niet“. “Natuurlijk scheelt het dan ook dat ik m’n eerste sprong al een lekkere 17.45m had weten te noteren, een afstand die normaal gesproken genoeg zou moeten zijn voor een plekje in de finale, zodat ik wat meer risico’s kon nemen, en dan is ook gelijk mooi meegenomen dat ik de beste seizoensprestatie bij de senioren spring.“ aldus de 30 jarige springer uit Waarder. Het was overigens sinds 1991 (toen Aart de With voor de zevende maal op rij) niet meer voorgekomen dat de titel bij de senioren voor de tweede achteréénvolgen de keer (vorig jaar Pieter Verweij) naar het Hollandse kamp ging. Met 17.78m ging het brons naar Klaas Haanstra uit It-Heidenskip

Ook de junioren maakten er een geweldige titanenstrijd van. Al in zijn eerste sprong wist Jaco de Groot een geweldige 18.04m op te springen, maar zijn grootste concurrent Hannes Scherjon antwoorde daar met 18.33m direct op. Met deze twee afstanden gingen zij de finale in. Hannes wist zich daarin niet meer te verbeteren, maar het kanon uit Kamerik wist nóg twee 18m sprongen op de borden te brengen, en kwam uiteindelijk uit op een formidabele 18.44m, een nieuw kampioenschapsrecord. Het was na 2003 alweer de tweede Nederlandse titel voor de 19 jarige junior, die ook volgend seizoen nog in deze groep springt. Nog nooit wist een springer tijdens één wedstrijd vijf maal over de 17m te springen, en ook niet drie keer over de 18m. Met deze unieke prestatie sprong hij zich direct naar de nummer één positie van de ranking, zodat hij zich nu de beste polsstokverspringer van Nederland mag noemen.

“Ja het ging vanmiddag uitstekend.“ “Ik zat heel lekker in de wedstrijd, getuige ook mijn goede reeks (18.04m 17.60m 17.08m 18.36m 18.44m), en met zoveel publiek en pers, ben ik dolgelukkig dat ik mijn favorietenrol heb kunnen waarmaken.“ aldus Jaco, die met 18.85m ook Nederlands recordhouder is bij de junioren. Gerwin van Vliet, uit Woerden, werd met 16.60m vijfde.

In de jongensgroep was het deze middag ook ongemeen spannend. In de voorronde sprongen Jan Willem de Groot en Jacob Scherjon exact dezelfde afstand van 16.23m. In de finale kwam Jacob (Burgum) echter tot een formidabele 16.41m, en pakte daarmee het gouden polsstokje. Jan Willem kwam nog heel dicht in de buurt, maar moest uiteindelijk met 16.37m genoegen nemen met de tweede plek. “Ik heb m’n best gedaan, twee keer een 16m sprong, en een hoge 15, maar ja Jacob was vanmiddag gewoon net iets beter“aldus de 15 jarige springer uit Kamerik.

Sjoukje Tjalma ging er, zoals verwacht, met de titel bij de dames vandoor. De Nederlands recordhoudster (15.55m) had deze middag aan 14.40m genoeg om voor de derde keer op rij het gouden polsstokje in ontvangst te nemen. Anja Helmholt (Munnekezijl) kwam nog heel dicht in de buurt, en werd met een prachtig nieuw p.r. van 14.13m tweede. De “thuisspringende“ Liesbeth de With, uit Benschop, werd met een hele keurige 13.32m derde.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicaties wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Erik Bos Nederlands Kampioen 2005

Theo van Kooten onderweg naar 18.58 meter en tweede plaats

Jaco de Groot kampioen Junioren met drie sprongen voorbij de 18 meter