Media algemeen dagblad
2005-09-01 15:17

AD: Friezen in een fierljep-dip

Bij het water in Linschoten komt ooit nog eens een standbeeld te staan.

Door Vincent Ronnes

Misschien hadden de geluksvogels die er destijds bij waren het nog niet eens zo direct in de gaten. Maar jaar na jaar dringt steeds beter het besef door.

Op de sokkel van dat standbeeld van de administrateur van de woningbouwvereniging van Benschop zal de datum van die wonderschone zaterdag in de zomer van 1999 worden gebeiteld. En zijn naam in prachtige, gekrulde letters: Aart de With.

Op dat memorabele nationaal kampioenschap sprong Aart de With 19,40 meter ver. Nooit is iemand in zes jaar tijd ook maar in de buurt gekomen van die afstand. En voor Aart was het nog niet eens zo uitzonderlijk. Talloze malen passeerde hij de magische grens van 19 meter.

Over die prestaties willen de Friezen het eigenlijk maar liever niet hebben. Aart verwoordt het zelf nog het beste: „Zij zijn de uitvinders van deze sport. En dan wil je natuurlijk ook de beste zijn.''

Dat zijn ze lang niet altijd.

En dat doet pijn.

Niet alleen vanwege de prestatie van de Bob Beamon van het fierljeppen. Want kijk nou eens naar de uitslagen van het nationaal kampioenschap, dat jongstleden zaterdag zo voorbeeldig werd georganiseerd in het (niet-Friese, maar Utrechtse) Polsbroekerdam. Terecht speelde fanfare Onderling Genoegen uit alle macht het Wilhelmus.

Alleen voor de sterkste der vrouwen was het jammer dat de fanfare het Fries volkslied niet op het repertoire heeft staan. Op Sjoukje Tjalma staat voorlopig even geen maat. Nu de ooit almachtige Antke van der Wal met fierljep-pensioen is gegaan, heeft Sjoukje uit It Heidenskip vastberaden de macht gegrepen. Begin deze maand op het Fries kampioenschap sprong ze een record van 15,56 en zaterdag beet de rest zich hopeloos stuk op haar 14,40 meter.

Vooralsnog is zij het boegbeeld van de Frysk Ljeppers Boun. In de wetenschap dat voor de Friezen hun Fries kampioenschap het hoogst haalbare blijft, organiseert de Polsstokbond Nederland het nationaal kampioenschap. Eigenlijk het wereldkampioenschap. Want de Duitsers mogen het dan wel hebben over het Klootstock Springen, de Zweden over Stoflanghopp en de Engelsen over het Dyke Jumping, maar Nederland blijft het enige land waar de sport met ernst wordt bedreven.

Daar wordt met bewondering gekeken naar Jaco de Groot, een 19-jarige boerenzoon uit Kamerik, derdejaars student agro-ondernemen. Zelfs volgend jaar mag hij nog niet bij de senioren meedoen, maar nu al springt hij afstanden waarmee hij de mannen van stand schrik inboezemt. Jaco's persoonlijk record (18,85) maakt hem tot de man die ooit De With van zijn troon zal stoten.

FOTO'S RONALD HOOGENDOORN

Winnaar Erik Bos met 18,73 meter.


De polstok.


Ingetaped en klaar voor dé sprong.


Toekijken vanaf de kant: de plons of de gladiolen.


Het NK fierljeppen in Polsbroekerdam: meters ver zweven door de lucht. FOTO'S RONALD HOOGENDOORN