2006-06-07 17:18

Stand van zaken introductie carbonpolsstokken in het seizoen 2006

Op 21 april 2006 is de voorlopig definitieve 1e bestelling van carbonpolsstokken geplaatst ...

... bij de firma Ceilidh Composite Technologies BV te Hellevoetsluis. Ten behoeve van de PBH + haar afdelingen zijn de volgende polsstokken + opzetstukken besteld:
- Polsstokken: 5 x 10 meter polsstok / 3 x 11 meter polsstok.
- Opzetstukken: 3 x 0,5 meter / 5 x 1,0 meter / 2 x 1,5 meter / 1 x 2,0 meter.

Afgesproken was om de eerste polsstokken in week 21 (22-05-06 / 26-05-06) te leveren. Dit is echter door uitloop bij de fabriek niet gelukt. Een gedeelte van de polsstokken wordt nu geleverd in week 23 (05-06-06 / 09-06-06). In eerste instantie kunnen we 4 polsstokken ophalen met de volgende lengten 2 van 12 meter en 2 van 11 meter.

We zullen de polsstokken woensdag 07-06-06 zelf met onze stokkenwagen in Hellevoetsluis gaan halen. Door de TC is i.o.m. het HB besloten dat de eerste stokken op maat gemaakt gaan worden voor de PBH, zodat een ieder hier zo spoedig mogelijk mee kan gaan trainen en wedstrijden springen.

Ook is er reeds besloten na overleg van de TC met het HB dat er bij de eerste 2 aankomende wedstrijden in Polsbroekerdam nog niet met de carbonpolsstokken gesprongen kan worden.
Dit alles heeft te maken met het feit dat de schansen (bij alle afdelingen) op een dusdanige manier aangepast dienen te worden zodat terugvallende stokken niet kunnen beschadigen door botsingen met schansen en / of beschoeiingen. Er wordt naar gestreefd om het mogelijk te maken dat we tijdens de daaropvolgende wedstrijden te beginnen in Jaarsveld de carbonpolsstokken in gebruik kunnen nemen.
Zaken omtrent deze aanpassingen zijn voor de springers niet echt relevant. De TC zal wel op zeer korte termijn met de besturen van de afdelingen bespreken hoe ze deze aanpassingen het beste zo spoedig mogelijk kunnen uitvoeren.

Belangrijk voor de springers:
- Ten eerste: Jullie mogen gebruik gaan maken van de carbonstokken, echter je bent er niet toe verplicht. Als je dus voorlopig nog met de aluminium polsstokken wilt blijven springen mag dat ook.
- Het kliksysteem om de opzetstukken op de carbonpolsstokken te klikken is nog niet akkoord bevonden, hierdoor is het nog niet mogelijk om de opzetstukken te gebruiken.
- Er mogen onder geen enkele voorwaarde zelfgemaakte opzetstukken gebruikt worden op de carbonpolsstokken. - De carbonpolsstokken blijven voorlopig in de zwarte kleur en zullen door de TC voorzien worden van de gebruikelijke markeringen om de 0,50cm. We gaan in een later stadium
1 polsstok voorzien van een kleurlak om te bekijken hoe dit op de stok blijft zitten. Op dit moment is het nog niet geheel duidelijk wat de eventueel aangebrachte verf voor invloed heeft op de carbonpolsstok.
- Springers mogen schoenen met spikes blijven gebruiken als ze gebruik gaan maken van de carbonpolsstok. Echter ze moeten dan WEL de stalen spikes vervangen door kunststof spikes.

- De discipline onder de springers zal weer aangescherpt moeten worden. Wij bedoelen dat als een springer met een carbonpolsstok springt de volgende springer vooraan op het plankier moet staan om de eventueel terugvallende stok op te vangen. Nog beter zou het zijn als ieder plankier een vaste schansbegeleider zou hebben die dit voor zijn rekening zou nemen. Verder zullen de springers bij eventueel niet recht overgaan de stok eerder los moeten laten en niet onnodig door blijven klimmen. Dit geeft onnodige hoge krachten op de carbonpolsstokken door het hard terugvallen van de stokken tegen de plankieren. Stelregel is “LOS IS LOS“ bij een mislukte sprong en NIET ONNODIG doorklimmen.
- Op eventuele sancties bij niet naleven van deze aangescherpte regelgeving beraadt de TC zich nog.

Jullie zien dat er in de aankomende weken nog heel wat zal moeten gebeuren voordat we de carbonpolsstokken daadwerkelijk bij iedere afdeling kunnen gaan gebruiken. Mochten er nog vragen en of opmerkingen / goede ideeën zijn vanuit het kamp van de springers dan hoor ik dat graag van jullie. We zullen zeker jullie opmerkingen en ideeën meenemen bij de verdere besluitvorming omtrent de in gebruik name van de carbonpolsstokken.

Namens de Technische Commissie.

Met vriendelijke sportgroet,

Henry Helmes