2006-07-28 13:27

’Adem in’ bij adembenemende wedstrijd in Vlist

Remco van de Berg verrast zichzelf met 19 meter sprong

Artikel is verschenen in Onze IJsselstreek van 28 juli

Zaterdag was er in Vlist weer een polsstokverspringwedstrijd. Dit maal werd er om de Bert Hertogbokaal gesprongen.

Met twee 19-metersprongen, dertien persoonlijke records en drie schansrecords lieten de springers zien dat ze klaar zijn voor de nieuwe confrontatie met Friesland volgende week.

Bij de senioren was de wedstrijd tot de laatste sprong spannend. Remco van de Berg uit Lopikerkapel had in de voorronde zijn persoonlijk record verbeterd tot 18.25 meter. In de finale sprong Erik Bos uit Woerden direct 19.03 en ging als derde Hollander door de magische grens van 19 meter. Tot de laatste sprong van Remco van de Berg stond deze afstand boven aan. “Ik was wel gespannen“, zei Remco van de Berg achteraf, “maar de wedstrijd is pas afgelopen als de laatste sprong gesprongen is“. In zijn laatste sprong haalde hij een afstand van 19.11 meter en verbeterde daar niet alleen het schansrecord en zijn eigen persoonlijk record mee, maar won daarmee hij ook de wedstrijd.

“Ik ging iets scheef, maar ik ging maar klimmen en niet twijfelen. De uitsprong was wel twijfelachtig“, aldus Remco van de Berg. Hij springt al dertien jaar maar dit was pas zijn vijfde wedstrijd van het seizoen. “Drie jaar geleden heb ik mijn enkel gebroken en dit seizoen was ik net pas begonnen. Ik was erg verbaasd, dit verwacht je niet. Maar ik had niets te verliezen“. Erik Bos werd met zijn 19 meter tweede en verbaasde zichzelf daarmee. Bastiaan de Bruin uit Lopik haalde de finale met 17.63 niet. “Dat is jammer“, reageerde Bastiaan. “Maar dit was wel de verste sprong die ik in een voorronde heb gesprongen“. Met de sprong weet hij zijn tweede plaats in het klassement vast te houden.

DAMES

Bij de dames staat Wendy Helmes nog steeds op de eerste plaats in het klassement, maar Margriet Kamphof uit Linschoten is haar tot 41 centimeter genaderd. Helmes was zelf niet aanwezig bij de wedstrijd in Vlist, waar Margriet tweede werd. Carla Bos uit Bodegraven wist deze wedstrijd te winnen met een nieuw schans- en persoonlijk record van 14.30 meter en Carolien de Groot uit Enschede werd tweede met een persoonlijk record van 13.52 meter. Met een sprong van 13.42 meter doet Margriet Kamphof goede zaken voor het klassement. “Het wordt spannend“, zei Margriet. “Ik hoop dat we de trui een aantal keer van elkaar kunnen overnemen, dan kunnen we elkaar opjutten tot goede sprongen“. Margriet Kamphof begon het seizoen matig, maar komt nu weer dichtbij de top. “Ik was aan het begin niet goed, maar het begint weer te komen.“ De zesvoudig Hollands Kampioene en houder van het Hollands record (15.22 meter) hoopt op een spannende strijd tijdens het NFM op 29 juli en het NK op 26 augustus.

Aan het einde van de avond hielden de toeschouwers de adem in. De 20-jarige Jacco de Groot uit Kamerik zat goed in de stok, maar kon zijn afsprong niet perfect krijgen en gleed iets weg. “Dit had misschien wel een 20-metersprong kunnen zijn“, gaf hij aan. Met 18.92 zette hij toch een schansrecord neer en won hij de wedstrijd bij de junioren. Jan-Willem de Groot werd derde en Tjeerd Kiers uit Linschoten werd tweede.

Bij de jongens stond Dennis van Zelderen uit Lopik en Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein in de finale. Florus de With uit Benschop leek ook de finale te mogen springen, maar het was toch Gustian Roskam uit Oudewater die met 14.76 als derde de finale in ging. Anthony Lekkerkerker wist zijn persoonlijk record twee keer te verbeteren en werd tweede met 14.99 meter. Dennis van Zelderen verbeterde zijn persoonlijk record ook en werd derde met 14.80 meter.

In zowel het Hollandse Kamp als het Friese Kamp laten de springers zien in vorm te zijn. De 19 meter grens is door diverse springers al gepasseerd en Bart Helmholt uit Hurdegaryp verbeterde het Nederlands record al drie keer. Deze staat inmiddels op 19.77 meter. Het is nu wachten tot de eerste springer die over de 20 meter gaat. Op het Nationaal Fierljep Manifestatie in It-Heidenskip op zaterdag 29 juli mag iedereen het proberen, want deze wedstrijd staat open voor iedereen. Er worden ook springers uit Engeland en België verwacht.