2006-08-07 21:50

Theo van Kooten is met persoonlijk record iedereen de baas

Wendy Helmes wordt kampioen Nationale Fierljep Manifestatie

Door Keesjan Steverink

Vorige week werd de jaarlijkse Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) in It Heidenskip gehouden. Het evenement, dat een hele dag duurt, leverde twee Hollandse kampioenen op, drie tweede plaatsen en één derde plek.

Het NFM is een open wedstrijd, iedereen mag hier aan mee doen. Zo deed ook de Engelse springer Andy Chattaway mee. In de ochtend en de middag werden twee voorrondes gehouden waar de springers waar de springers een limiet moesten springen om zich te kwalificeren voor de grote finale in de avond. Voor de dames betekende dit dat zij moesten wachten op de grote jongensgroep en pas twee uur voor de finale zich konden kwalificeren. Liesbeth de With uit Benschop en Carla Bos wisten zich niet te plaatsen, maar Dymphie van Rooijen uit IJsselstein wist met een nieuw persoonlijk record van 13.40 meter een plaats in de finale veilig te stellen. Ook Bastiaan de Bruijn uit Lopik haalde de limiet in de voorronde niet. "Het is niet anders", reageerde een teleurgestelde Bastiaan. "Het is wel anders om eerst een limiet te springen. Anders spring ik een afstand en dan kijk ik wel verder. Nu spring je toch met de gedachte dat je de 17 meter moet halen".

Het publiek was in de avond massaal toegestroomd om de 38 finalisten in actie te zien. Een groot deel van het publiek kwam uit de omgeving Utrecht en lieten duidelijk van zich horen. Het weer had alle elementen in zich om verre sprongen te krijgen, maar het publiek kreeg maar één 19 meter sprong te zien en deze kwam niet van de senioren maar werd door een junior gesprongen. De Friese Hannes Scherjon wist met zijn 19 meter sprong Jaco de Groot uit Kamerik van de eerste plaats af te houden.

Bij de senioren sprong Theo van Kooten uit Driebruggen in zijn eerste sprong direct een nieuw persoonlijk record van 18.80 meter. Alle springers beten zich hier op stuk en zijn eerste sprong leverde hem dit de NFM-titel op. Erik Bos uit Waarder werd tweede, vorig jaar op het NK waren de rollen nog omgedraaid. Remco van de Berg uit Lopikerkapel wist zijn prestatie tijdens de wedstrijd in Vlist (hij won met 19.11 meter) niet te herhalen en werd elfde. De laatste sprong van Bart Helmholt eindigde in het water. Het Hollandse publiek ontving deze sprong met gejuich omdat daarmee de grootste concurent voor Theo van Kooten afgevallen was en hem de overwinning niet kon ontgaan. Bart Helmholt reageerde door zijn middelvinger naar het Hollandse publiek op te steken, wat hij later betreurde en zijn excuses hiervoor aanbood.

Wendy Helmes
Bij de Dames stonden zes deelneemsters in de finale. Margriet Kamphof uit Linschoten, Wendy Helmes en Dymphie van Rooijen uit IJsselstein mochten de eer van Holland verdedigen. Dymphie van Rooijen wist haar persoonlijk record uit de voorronde te verbeteren en eindigde met 13.38 meter op de vijfde plaats. Al snel werd duidelijk dat de titel ging tussen Margriet en Wendy. Voor de laatste sprong werd Wendy opgejut door Margriet: "De stok stond net niet recht. Goed recht zetten, flink klimmen en dan gaan we met zijn tweeën vlammen". Vlammen deden de dames in de laatste sprong niet meer, de tweede sprong van beiden zorgden voor de eerste en tweede plaats. "Ik moest wel lang wachten", zei de Wendy na afloop. Tijdens de sprongen van de andere deelnemers ijsbeerde ze over het middenterrein. Het is de eerste grote titel voor de kersverse 15-jarige. Met 14.16 meter mocht ze het felbegeerde gouden NFM hangertje in ontvangst te nemen. Margriet Kamphof werd tweede met 13.97 meter.

Vis
De wedstrijd stond bol van de verrassingen. Het publiek kreeg niet de verwachte recordsprongen (wel werden er meer dan 14 persoonlijke records gesprongen) maar werden wel getrakteerd op spectaculaire natsprongen. Enkele natsprongen werden echte bommetjes en met een zwaai naar het publiek werden de eerste rijen getrakteerd op flinke spetters. De organisatie deelden ook taarten uit in het kader van het vijftigjarig bestaan van de fierljepsport. Floris van Elzakker uit Linschoten kreeg een taart voor de honderdvijftigste natsprong en Wendy Helmes kreeg een taart voor de eerste 14 meter bij de dames. Het opvallendste gebeurde aan het einde van de avond. Margriet en Wendy sprongen uit vreugde het water in en daarbij gooiden zij enkele badeendjes uit het water. Deze waren gebruikt voor de eendjesrace. Niet alleen een eendje eindigde op het zandbed ook een grote karper lag ineens op het zandbed, kennelijk het eendje nagedoken. Snel reageerde Margriet door de vis binnen enkele tellen weer in het water te krijgen. Met een huldiging, een veiling en een groot feest werd het NFM voor dit jaar afgesloten.

De springers mogen zich nu voorbereiden op het Hollands Kampioenschap op 5 augustus in Polsbroekerdam. Meer data op www.pbholland.com

Gepubliceerd in Onze IJsselstreek van vrijdag 4 augustus