2007-05-19 21:07

Openingswedstrijd polsstokverspringen direct goed voor records

LINSCHOTEN; Afgelopen zaterdag is het nieuwe polsstokseizoen begonnen in Linschoten ...

... Het eerste seizoen waarin van begin af aan met de nieuwe polsstokken van carbon gesprongen gaat worden. Of het daaraan ligt of niet, in ieder geval werden er meteen twee records verbroken, namelijk de winnende afstand van zowel de senioren als de junioren was verder dan eerder in de eerste wedstrijd van een seizoen gesprongen.

Nederlands recordhouder Jaco de Groot uit Kamerik maakte de hooggespannen verwachtingen gedeeltelijk waar, de 18 meter bleef net uit, maar met een keurige 17.85m en 17.74m bleef hij de concurrentie in de vorm van Theo van Kooten (Driebruggen) met 17.11m ruim voor. Erik Bos uit Waarder werd met 16.80m derde. Een prima start voor Bos die normaliter de eerste wedstrijden wat op gang moet komen. Ook Pieter Verweij (Linschoten) , de Nederlands Kampioen van 2004, toonde dat hij in goede doen is. De uitvoering van zijn sprongen was veelbelovend en de twee kleine 16 meter sprongen vertekenden daarbij enigszins.

In de damesgroep viel vooral het optreden van Carolien de Groot (Linschoten) op. Zij werd derde met maar liefst vier twaalf meter sprongen. De verste afstand van 12.68m was een prima indicatie van haar goede vorm. De strijd om de titel leek eventjes in het voordeel van Liesbeth de With uit Benschop uit te pakken toen zij in de finale 13.29m in het zand drukte, echter al meteen in de volgende poging greep Wendy Helmes uit IJsselstein, met een bijzonder goede sprong van 13.84m, de titel. Deze afstand is op Tineke Vlieger (14.80m in 1990) na de verste winnende sprong ooit in de openingswedstrijd van de dames en was tevens een kampioenschaprecord (er werd gesprongen om de van der Woude auto’s bokaal). De Nederlands kampioene voldeed hiermee volledig aan de hooggespannen verwachtingen.

De juniorencategorie werd verrassend door Floris van Elzakker (Linschoten) gewonnen, hij zette een uitstekende 17.51m neer en won voor de tweede keer in deze klasse met een persoonlijk record de dagprijs. Opvallend genoeg vond dit beide keren plaats tijdens de openingswedstrijd van het seizoen (de vorige keer was in 2004 met een afstand van 17.18m). Christiaan Spruit sprong in stijl met 15.84m naar het zilver, Cornelis de Bruin werd met 15.64m derde. De strijd om de scepter van Jaco de Groot is in deze categorie nog maar net begonnen. Nu Jaco de Groot is aangetreden bij de Senioren is er een flinke groep springers die aanspraak maakt op zijn opvolging. Er zal ongetwijfeld de komende weken een ware strijd los gaan barsten om de leiding in het klassement.

Net zoals de juniorengroep lijkt de strijd in de jongensgroep ook nog te moeten beginnen. Nu Corné Spruit over is naar de juniorengroep en er voor het eerst in jaren niet één duidelijke opvolger is werden vooral Dennis van Zelderen, Anthony Lekkerkerker en Gustian Roskam getipt als springers die de dienst uit zouden gaan maken. Zo geschiedde het, alle drie de springers kwamen in de finale. Al had Gustian Roskam verreweg de meeste moeite zich bij de top 3 te springen, hij werd derde met 13.30, slechts 17 centimeter voor Martijn Baars. Waar Anthony Lekkerkerker met 13.97m als leider de finale inging zag hij Dennis van Zelderen in zijn eerste finalesprong tot 14.46m komen. Anthony kwam meteen hierna in actie en haalde het net niet. Hij sprong slechts zeven centimeter te kort en landde op 14.39m en werd tweede. Dennis van Zelderen won uiteindelijk met diezelfde sprong van 14.46m.

De PBH toont aan dat de duidelijke groei, die zich al enige jaren heeft ingezet, door lijkt te gaan, er deden 25% meer deelnemers (62 tegenover 49) mee in deze openingswedstrijd dan die van vorig jaar. Of dit gevolgen heeft voor het wedstrijdverloop in de komende maanden is een zorgpunt waarmee vooral de Technische Commissie zich op dit moment bezig houdt.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Foto 1:
Carolien de Groot begint sterk aan het seizoen met vier 12 meter sprongen

Foto 2:
Floris van Elzakker heeft uitstekende seizoenstart met nieuw persoonlijk record van17.51 meter