2007-08-26 13:26

Persbericht: Zomersport beleeft nieuw hoogtepunt met NK [Fierljeppen] te Vlist


Vlist: Zaterdagmiddag beleefde de typisch Nederlandse zomersport polsstokverspringen (fierljeppen) een nieuw hoogtepunt. Op de mooiste dag van deze ’zomer’ werd er beter gesprongen dan ooit tevoren. Ruim 2000 enthousiaste bezoekers hielpen mee om van dit Nederlandse Kampioenschap een ongekend spektakel te maken.

Vooraf werd in de media vooral aandacht besteedt aan de strijd tussen de ’Hollanders’ en de Friezen. Uiteraard gaat het tijdens een individueel kampioenschap als het NK om de individuele prijzen en niet om de, voornamelijk gecreëerde, tegenstelling tussen twee regio’s. Toch was het opvallend om te zien dat de springers uit de Hollandse regio een duidelijk betere wedstrijd sprongen dan de Friese springers. Zowel de gemiddelde afstand als het aantal Hollandse finalisten was hoger dan dat van de Friese. Uiteindelijk gingen echter toch drie van de vier titels mee naar Friesland, en daar zag het lange tijd niet naar uit.

De strijd bij de Senioren ging, zoals van te voren voorspeld, tussen de twee beste springers van dit moment. Jaco de Groot (Kamerik) en Bart Helmholt (Hurdegaryp) maakten er een ware titanenstrijd van waarbij Jaco de Groot lang aan het langste eind leek te trekken. De Groot opende in de voorronde met een prachtige serie van drie 19 meter sprongen (19.28m, 19.48m en 19.87 m). De laatste twee afstanden waren goed voor kampioenschaprecords. Helmholt wist daar in de voorronde een afstand van 18.94m tegenover te zetten. In de eerste finalesprong was het echter raak. Helmholt ging goed over en sprong naar een nieuw kampioenschap- en schansrecord van 20.17 meter. Jaco de Groot wist deze afstand niet meer te benaderen en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Schrale troost voor de Groot was het onwaarschijnlijke aantal van vier 19 meter sprongen in één wedstrijd. Dit was nog niet eerder door een springer gepresteerd.

Ook de Dames maakten er een spectaculaire wedstrijd van. Dé verrassing van de dag was Dymphie van Rooijen uit IJsselstein. Zij wist in haar eerste poging een nieuw persoonlijk record te springen van 14.50 meter. In haar tweede poging verbeterde zij zich nog eens tot de formidabele afstand van 14.94 meter. Slechts haar turnmaatje Wendy Helmes wist ooit verder te springen in de lange NK geschiedenis. Met titelverdedigster Wendy Helmes (IJsselstein) in de finale en als derde turnster de Friese troef Anna Jet Leyenaar uit Sneek wist Dymphie van Rooijen zich echter niet veilig. En terecht zo bleek al snel. Anna Jet Leyenaar sprong in haar eerste finalesprong een afstand van 15.16 meter en verbeterde naast haar persoonlijke record en passant ook het kampioenschaprecord met 9 centimeter. Wendy Helmes kwam ten slotte tot de uitstekende afstand van 14.62 meter en werd daarmee derde.

De Juniorencategorie werd, evenals bij het NFM, gedomineerd door de deelnemers van de Polsstokbond Holland (PBH). Vier van de vijf finalisten kwamen uit de Hollandse regio. Even leek het er op dat Sjoerd Hobma (Oosthem) als enige Fries uit het gezelschap de hoofdprijs nog zou gaan grijpen. Hij ging als eerste de finale in met een prima afstand van 17.79 meter. Het was echter Cornelis de Bruijn uit Lopik die met een prachtig nieuw persoonlijk record van 18.76 meter de hoofdprijs pakte. De Bruijn won dit seizoen al de Tweekamp, NFM en het Hollands Kampioenschap. Met deze belangrijkste titel van het jaar en de verste juniorensprong uit 2007 sloot hij het seizoen en zijn juniorenperiode op perfecte wijze af. Volgend jaar mag de Bruijn zich gaan meten met de Senioren. Corné Spruit uit Snelrewaard wist in zijn eerste Juniorenjaar beslag te leggen op de derde plaats en deed het daarmee boven verwachting.

Alwin Fonk uit Burgum prolongeerde zoals verwacht zijn Nederlandse titel in de Jongenscategorie. Zijn winnende sprong was 18.38 meter en daarmee slechts zeven centimeter verwijderd van zijn eigen Nationale record. Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein deed het uitstekend door tweede te worden op ruime afstand van Alwin Fonk. Zijn seizoen werd hiermee passend bekroond. Sander van Vliet werd, evenals bij het NFM en de Tweekamp weer derde en kan ook terugkijken op een prima seizoen.

Dit Nederlandse Kampioenschap was zonder twijfel de beste wedstrijd ooit gesprongen in deze sport. Zowel de kampioensafstanden bij elkaar opgeteld als de welbekende Tweekamp berekening leverden ruime records op. Hierbij opgeteld de perfecte organisatie en het publiek wat in recordaantal was komen opdagen zorgden voor een onvergetelijke middag. De polsstoksport is in een opwaartse spiraal terecht gekomen waaraan nog lang geen einde lijkt te komen. Het aantal deelnemers aan de wedstrijden stijgt in hoog tempo, de publieke en (nationale) media-aandacht groeit snel en ook de prestaties worden steeds beter. Daaraan toegevoegd de interesse van verschillende gemeenten om ook in hun gemeente een accommodatie te bouwen en het onderzoek naar aansluiting bij NOC*NSF maken duidelijk dat de sport aan een niet te stuiten opmars bezig is.