2008-07-06 11:17

Holland verslaat Friesland in tweekamp fierljeppen

Polsbroekerdam: In een zinderende wedstrijd heeft Holland zaterdagmiddag de jaarlijkse fierljeptweekamp gewonnen van Friesland.

De wedstrijd was van begin tot einde zeer spannend waarbij de kansen tussen beide regio’s continue keerden. Dan weer had Friesland een kleine voorsprong, dan weer het Hollandse team. Uiteindelijk trok Holland aan het langste eind en mag deze regio zich, een jaar lang, de sterkste polsstokverspring- / fierljepregio van Nederland noemen.

Het eindtotaal van het Hollandse team was 389.71 meter. Dit was 2.27 meter meer dan het Friese team (387.44 meter). De totaalafstand was een record, en maar liefst 13.21 meter meer dan het oude record uit 2007 (376.50 meter). Ook het Friese team sprong dus ruim verder dan het oude record.

Senioren 143.42 meter – 140.32 meter

De sleutel tot de Hollandse winst in de Tweekamp lag met name in de tweede groep bij de Hollandse Senioren. Erik Bos, Pieter Verweij en Floris van Elzakker wisten alle drie een seizoensrecord te springen. Gerwin van Vliet benaderde zijn record tot op een paar centimeter. Omdat de eerste groep senioren naar behoren sprong kwamen de Senioren gezamenlijk tot een recordafstand van 143.43 meter. Nooit eerder sprongen de Hollandse Senioren in één wedstrijd zoveel meters bij elkaar.

Erik Bos (Waarder) was met zijn 18.82 meter zelfs de beste Hollander en verbeterde met deze afstand ook het leeftijdsrecord voor 33 jarigen. Dit record stond al bijna 20 jaar op naam van Aart de With met 18.49 meter. In het Friese team deed Bart Helmholt (Hurdegaryp), als echte Tweekampspringer, het weer bijzonder goed. Hij wist de verste afstand van de dag neer te zetten met 19.98 meter. Het was de beste seizoensafstand in het Friese kamp. Theo van Kooten (Driebruggen) zette de derde afstand van de dag neer met een prima 18.62 meter.

Dames 55.11 meter – 52.46 meter

De Hollandse Dames zijn bezig aan een bijzonder sterk jaar. Het lag op voorhand dan ook in de verwachting dat zij enige winst op de Friese Dames zouden behalen. In die zin voldeden zij keurig aan de verwachtingen met een winst van 2.65 meter.

Bij afwezigheid van Wendy Helmes ontpopt turnmaatje Dymphie van Rooijen (IJsselstein) zich tot de absolute kopvrouw in het Hollandse Kamp. In een prachtig opbouwende serie wist zij uiteindelijk te komen tot een afstand van 15.24 meter. Slechts 4 centimeter minder dan haar recent gesprongen Hollandse Dames Record. De afstand was ook goed voor haar tweede schansrecord in één week op de schansen van Polsbroekerdam (ter illustratie, het vorige schansrecord stond 18 jaar op naam van Tineke Vlieger). Ook veroverde Dymphie van Rooijen met deze wedstrijd de eerste plaats op de landelijke polsstokranking. Zij nam de eerste plaats over van de Friezin Anna-Jet Leyenaar die zaterdag verdienstelijk tweede werd met een afstand van 14.22 meter. Margriet Kamphof uit Linschoten zette keurig de derde afstand van de dag neer.

Junioren 129.53 meter – 133.98 meter

Op basis van de eerdere seizoenprestaties bij de Junioren in Holland en Friesland werd vooraf rekening gehouden met verlies bij de Hollandse Junioren. Dit verlies werd echter keurig beperkt gehouden tot 4.45 meter. Zowel de Hollandse als de Friese Junioren wisten een record aantal meters neer te zetten.

Jan-Willem de Groot (Kamerik) en Jacob Scherjon (Burgum) zetten tijdens de wedstrijd hun jarenlange strijd om de centimeters voort. Ook dit keer was het verschil slechts één centimeter in het voordeel van Jacob Scherjon (17.59 om 17.58 meter). De derde afstand van de dag was voor Bart Hiemstra met een persoonlijk record van 17.25 meter. Het ontbreken van de Juniorentoppers Kenneth Broos en Tjeerd Kiers in het Hollandse kamp werd goed opgevangen door Marco Barten en Corné Lekkerkerker.

Jongens 61.65 meter – 60.68 meter

De Jongens maakten er een zeer spannende strijd van. In de eerste ronden stond Friesland op een duidelijke voorsprong. Elke ronde kwamen de Hollandse Jongens echter iets dichterbij om in de vierde en laatste ronde ruim over de Friese Jongens heen te gaan. Het totaal van 61.65 meter was een Tweekamp record bij de Jongens.

De verste afstand van de dag werd neergezet door Freek Strien (Benschop). Met 15.66 meter bleef hij dorpsgenoot Wilco van Amerongen nipt 2 centimeter voor. De laatste maakte het overigens wel erg spannend door pas in zijn laatste sprong een acceptabele (en meteen zeer goede) afstand neer te zetten. Hans Ulco de Boer (Jutrijp) deed ook verdienstelijk mee met de derde afstand van de dag (15.60 meter).

Historisch perspectief

De tweekamp Holland – Friesland wordt al sinds 1966 versprongen in afwisselend Holland en Friesland. In de beginjaren (van 1966 tot 1980) wonnen Friesland en Holland beiden regelmatig de wedstrijd. Na 1980 was Friesland, op een enkele uitzondering na, bijna altijd de winnaar van de Tweekamp.

In 2006 in Linschoten werd deze trend doorbroken en won Holland met ruim verschil weer eens de wedstrijd. Als excuus voor het Friese kamp kon toen misschien nog worden aangevoerd dat enkele Friese toppers afwezig waren. Vorig jaar in IJlst wist Friesland, in de sterkste bezetting, nipt te winnen. Nu met deze tweede overwinning in Polsbroekerdam in drie jaar, en beide teams in nagenoeg de sterkste opstelling, wordt aangetoond dat de Hollandse Tweekampoverwinning in Linschoten geen incident geweest is.

Tweekampregels

Aan de wedstrijd doen 48 springers mee, 24 Hollanders en 24 Friezen. Elk team vaardigt zijn beste 8 senioren, 8 junioren, 4 jongens en 4 dames af. De springers mogen elk vier sprongen maken. De verste sprong van elke individuele springer telt mee voor het totaal aantal meters.

In elke categorie is er ook een drempelafstand. Haalt een deelnemer deze afstand niet, dan telt de drempelafstand voor het totaal aantal meters. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tweekamp hoefde deze regel niet toegepast te worden. Alle deelnemers sprongen verder dan de drempelafstand in hun categorie.

Persoonlijke records week 27

1 juli

Eerste klasse : Wilco van Amerongen (Benschop) - 16.35 meter ; Maik Backx (Haastrecht) - 12.83 meter ; Matthijs van Rooijen (IJsselstein) - 12.68 meter ; Jens Vlasveld (IJsselstein) - 12.52 meter ; Rick Barten (Linschoten) - 16.49 meter ; Wessel Klok (Linschoten) - 13.10 meter ; Laurens de Bruijn (Lopik) - 14.23 meter

2 juli

Tweede klasse : Sofie Strien (Benschop) - 10.81 meter ; Glenn Nobel (Lekkerkerk) - 11.12 meter , 11.35 meter , 11.52 meter ; Mirjam Oosterom (Linschoten) - 09.97 meter ; Geert Brokking (Lopik) - 12.64 meter ; Martijn van Ieperen (Montfoort) - 12.45 meter , 12.46 meter , 12.88 meter ; Dennis van Duin (Vlist) - 12.54 meter Jeugd : Dionne maayen () - 5.41 meter ; Louise van de Geer (Benschop) - 4.70 meter ; Luuk Strien (Benschop) - 4.94 meter ; Tirzanne Vos (Benschop) - 5.66 meter ; Philip van der Lee (Jaarsveld) - 5.67 meter ; Esmeé van Schaaik (Jaarsveld) - 5.57 meter ; Isaak Webbink (Linschoten) - 5.90 meter ; Guirence Windzak (Linschoten) - 5.49 meter ; Pieternel Kers (Lopik) - 5.28 meter ; Iris Dorrestein (Montfoort) - 5.58 meter ; Yorick Maaijen (Oudewater) - 7.09 meter ; Corné Maaijen (Papekop) - 4.86 meter

Foto in hoge resolutie van het winnende team