2009-07-05 21:02

Verslag en foto's van de jeugdwedstrijd in Vlist

Door Jeannette van Schaik

De jeugd gaat voor een schansrecord in Vlist.

Bij de jeugd en zeker in Vlist gaat het al niet meer om de 6 meterafstanden, maar om de 7 de 8 en zelfs 9 meters. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, dat is voor een enkeling.

We hoefden dus ook niet lang te wachtten. Al in de 2de sprong deze dag was ie daar. John Cluistra sprong maar liefst 7.73 meter.

Ook Stefan Klok en Julia van Eijk sprongen ruime 7 meter afstanden. Met respectievelijk 7.35 en 7.46 meter kwamen zij aan de overkant.

Maar toen kwam Leon Baas. Nou nou dat ging goed. En het geroezemoes begon al. Een hele verre 8 meter is het zeker, maar nee hoor. Het was 9.01 meter. Geen schansrecord, maar daar had niemand van terug. Alhoewel er velen dicht in de buurt kwamen was er voor niemand anders een 9 metersprong weggelegd.

Robert Benschop was de eerste die de trend zette van de 8 metersprongen. In de eerste ronde sprong hij een mooie 8.18 meter.

Nees de Bruijn sprong net even verder. Hij kwam tot 8.21 meter. Het is een prachtige afstand, maar om eens te vergelijken hoe goed de jeugd springt. Dit is goed voor een 6de plaats.

Ook Gerben van Schaik kwam in de eerste ronde nog tot een mooie 8.36 meter.

In de tweede ronde nieuwe kansen. En wie in de eerste sprong een mooie afstand neer had gezet, kon in de tweede ronde best wat wagen. Ondanks het heerlijke weertje sprong er in die tweede ronde niemand nat. Op zich ook al bijzonder.

Daar was John Cluistra weer, hij heeft de smaak van prijzen winnen te pakken. Hij verbeterde nogmaals zijn PR. Nu naar 8.26 meter. Maar helaas John dit keer geen prijs, wel een mooie 5de plaats.

Ook Julia deed weer goed mee tussen het geweld van de jongens. Ook zij sprong een nieuw PR. Wat zal moeder Marja het moeilijk krijgen deze zomer met zulke mooie afstanden die zij zal verdubbelen. Met deze mooie afstand van 8.71 meter stond je net niet op het podium, maar wel een goede 4de plaats.

Leon Baas kon in zijn tweede sprong niet verder komen dan de eerste. Dus was het afwachten voor hem. Er moesten nog wat geduchte medespringers springen.

Dus toen Robert Benschop sprong, moest hij toch even kijken. Hij was wel heel dicht in de buurt, maar aan de kleuren en de spijker van de stok zag hij al gauw dat het niet verder was. Ook Robert sprong een prachtig nieuw PR van 8.80 meter. Op dat moment goed voor een 2de plaats.

Maar daar was Gerben van Schaik weer. Ook voor hem kwamen de mensen uit hun stoel. Hij zat toch ook wel heel dicht bij de 9 meter. Maar ook hier gaf de stok al aan dat het net niet ver genoeg was. Het scheelde maar 10 centimeter, maar het was wel genoeg om Robert zijn 2de plaats in te pikken. Met ook een nieuw PR van 8.90 meter ging Gerben naar huis met de 2de prijs.

In de jeugd B werd vandaag ook heel goed gesprongen. Daar was het Guirence Windzak die al begon met 7.37 meter. Niels van der Kroef ging ook in de goede richting maar kwam deze ronde net niet ver genoeg. Een keurige 7.31 meter zette hem aan de overkant.

Daarna was het de beurt aan Lieke van Schaik om over de 7 meterlijn heen te springen. Met 10 centimeter erover een goede (voorlopige) derde plaats.

Maar Guirence was niet zo zeker en wilde toch graag op die 1ste plaats blijven. Dus ging hij er nogmaals voor. Dit keer zette hij bij 7.67 meter zijn voeten in het zandbed neer.

Ook Annelie Lekkerkerker deed een goede poging en zette een keurig afstand van 7.06 meter neer.

Niels wilde ook iets zekerder zijn van misschien wel een prijs. Hij had toch al een mooie afstand staan. Bij 7.44 meter landde hij aan de overkant.

De 7 meterlijn was in trek en zo kwam Jos Hagoort er ook net overheen. Met 7.06 meter liet hij een nieuw PR noteren.

Er werden verwoedde pogingen gedaan. Sommige haalden het (net) niet. Alleen Lieke van Schaik sprong er overheen. Voor haar een nieuw PR van 7.57 meter. En al was zij zeer verbaasd dat ze prijs had. Het was wel leuk om een prijs te winnen. En zeker als je dan ook nog eens 2de bent.

Uitslagen.
Jeugd A
1ste Leon Baars met 9.01 meter
2de Gerben van Schaik met 8.90 meter
3de Robert Benschop met 8.80 meter

Zeker de moeite waard om te vermelden zijn ook de springers die een 8 metersprong hebben gemaakt.

4de Julia van Eijk met 8.71 meter
5de John Cluistra met 8.26 meter
6de Nees de Bruijn met 8.21 meter

Jeugd B
1ste Guirence Windzak met 7.67 meter
2de Lieke van Schaik met 7.56 meter
3de Niels van der Kroef met 7.44 meter

De volgende wedstrijd is op dinsdag 7 juli om 19.00 uur in Jaarsveld. Aanstaande zaterdag zijn er geen wedstrijden in verband met de Tweekamp.