2009-09-01 8:22

Topseizoen bij de jeugd

Door Jeannette van Schaik

Om te kijken dat jullie een goed seizoen hebben gesprongen zijn nog wat leuke dingen opgezocht van de jeugd.

Allereerst was de opkomst van de meisjes groter als andere jaren. Jullie hebben bij elkaar 21 wedstrijden gesprongen. Bij de jeugd A kwamen er in totaal 170 jongens en 116 meiden.
Bij de jeugd B waren er in totaal 140 jongens en 132 meisjes. Er zijn dus aardig wat meisjes komen springen. Dat is goed en leuk. Wie weet bestaat de damesgroep van de grote schans een keer uit drie groepen.

We hebben in totaal 66 jeugdspringers. Dit jaar hebben er 15 licentie gesprongen. Dat betekent dat ze te goed voor de jeugdschans zijn en naar de grote schans mogen.

Klassement aller tijden.
Je kunt ook zien dat er erg goed gesprongen is door de jeugd als je kijkt naar het totaalklassement. Er hebben zich dit jaar wel 6 springers in het klassement aller tijden gesprongen. Dit zijn: Leon Baars (eerste), Robert Benschop (tweede), John Cluistra (derde), Julia van Eijk (vijfde), Nees de Bruijn (zevende) en Gerben van Schaik (achtste).

Schansrecord.
Er is dit jaar één schansrecord verbroken, en wel door Nees de Bruijn. Hij heeft het schansrecord van Jaarsveld nu in handen. Op 7 juli 2009, de laatste wedstrijd van Nees op de jeugdschans, wilde hij nog even laten zien dat hij er echt toe was om naar de grote schans te gaan. Ondanks het wat mindere weer, het was nog even de vraag of hij ook mee zal tellen voor zijn klassement, sprong hij daar een prachtige afstand van 9.12 meter.

Indeling jeugd A en jeugd B.
Dit jaar is er bij de indeling van de jeugd heel wat verandert. Zo is er geen jeugd t/m 9 jaar en jeugd vanaf 10 meer. Er zijn nu twee klassen waarin gesprongen word. Jeugd A en jeugd B. Als je begint begin je bij de jeugd B. Als je goed springt kom je hoger in het klassement en kun je vanzelf met de jeugd A mee gaan springen. Hierdoor vervallen een aantal prijzen. Maar het bestuur heeft hier iets op gevonden. Zij hebben bedacht dat er andere prijzen te winnen zijn. Zoals een prijs voor het beste PR klassement, een prijs voor de beste afstand voor een springer op leeftijd. De prijzen voor het beste klassement zijn wel gebleven.

PR klassement.
Dit jaar hebben jullie met elkaar al 178 PR’s gesprongen. Dat zijn er heel wat. Het was een spannende wedstrijd. Zo hebben er 4 springers hun PR maar liefst 7 keer verbetert. Dit waren Jelle Schouten met 1.68 meter, Femke van Schaik met 1.86 meter, Hendrik de Wit met 2.00 meter en Fabiënne Overbeek met 2.19 meter.
En omdat dan telt wie er met de meeste centimeters zijn of haar PR verbetert heeft mocht Fabiënne uiteindelijk met de beker naar huis mocht gaan.

Prijzen voor de beste afstand op leeftijd.
De jeugd begint al vroeg te springen en soms komen er ook nog wat oudere springers die net beginnen op de jeugdschans. Dit moesten er dus heel wat zijn. Er was alleen voor de allerbeste een prijs te winnen, maar het is toch leuk om de eerste drie te noemen.
In de leeftijd van 7 jaar was er maar 1 springer, dus heeft hij altijd gewonnen.
Dat was Reinier Overbeek met 6.62 meter

In de leeftijd van 8 jaar:
1ste Lucas van Eijk met 8.18 meter
2de Fabiënne Overbeek met 7.96 meter
3de Joriene Baas met 7.27 meter

In de leeftijd van 9 jaar:
1ste Daniel Cluistra met 7.87 meter
2de Matthieu van Vuuren met 7.56 meter
3de Djazy Koenders met 7.54 meter

In de leeftijd van 10 jaar:
1ste Gerben van Schaik met 8.90 meter
2de Julia van Eijk met 8.89 meter
3de Matthieu van Vuuren met 8.23 meter

In de leeftijd van 11 jaar:
1ste Leon Baars met 8.85 meter
2de Robert Benschop met 8.80 meter
3de Auke de Wit met 8.14 meter

In de leeftijd van 12 jaar:
1ste Nees de Bruijn met 9.12 meter
2de Leon Baars met 9.01 meter
3de Lieke van Schaik met 8.60 meter

In de leeftijd van 13 jaar:
1ste Danny Baas met 9.02 meter
2de John Cluistra met 8.73 meter
3de Fabiënne Booij met 8.45 meter

In de leeftijd van 14 jaar:
1ste Annemarie van Schaik met 8.79 meter
2de Hendrik de Wit met 8.04 meter

Ook in de leeftijd van 14 jaar waren er niet meer. Je ziet ook dat er soms dezelfde namen bij verschillende leeftijden staan. Dit kan doordat een springer in de loop van het seizoen jarig is geweest en daarna gewoon is blijven springen.
Ook zie je dat er springers bij staan die al op de grote schans springen. Dit kan omdat je jeugdafstand blijft staan in het seizoen dat je ook bij de jeugd gesprongen hebt. Volgend jaar beginnen we weer opnieuw. Dan begint iedereen weer op nul en zijn de springers die niet meer op de jeugdschans springen er vanzelf uit.

Klassementsprijzen.
Dit zijn prijzen die de beste vijf van het klassement krijgen. Het zijn de beste 7 afstanden bij elkaar opgeteld die de springers hebben gesprongen. Dit jaar zijn het vier springers die al naar de grote schans zijn. Dit kan gebeuren omdat zijn hun klassement wel vol hebben gesprongen en die dit jaar nog meetelt. De bovenste vijf zijn:
1ste Leon Baars met 58.33 meter
2de Robert Benschop met 58.14 meter
3de John Cluistra met 57.63 meter
4de Julia van Eijk met 56.83 meter
5de Nees de Bruijn met 56.36 meter

Gemiddelden.
Zo zie je maar weer dat er heel wat af gesprongen is. Met een gemiddelde winnende afstand bij de jeugd A van 8.26 meter en bij de jeugd B een gemiddelde winnende afstand van 7.36 meter hebben we een topseizoen beleefd.

Er kwamen dan gemiddeld ook bijna 27 springers aan een wedstrijd meedoen.
De ene keer werden er 2 rondes gesprongen de andere keer 3. Dit lag aan het weer, aan het aantal springers en aan de tijd die we hadden. In 21 wedstrijden hebben jullie allemaal 52 zo’n sprongen gemaakt.

En na dit topseizoen moeten we altijd maar weer zien om ons te verbeteren. Hopelijk gaan jullie heel veel trainen zodat jullie er volgend jaar weer een topseizoen van kunnen maken.