2010-08-29 20:16

Jaco de Groot wint Nationale titel polsstokverspringen

BUITENPOST: Bij het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen (fierljeppen) in het Friese Buitenpost heeft Jaco de Groot uit Kamerik de hoofdprijs gewonnen. Het was de enige nog ontbrekende titel op het palmares van de 24-jarige atleet.

Titelveelvraat De Groot heeft inmiddels 19 grote titels op zijn naam en moet op de Nederlandse ranglijst aller tijden alleen de polsstoklegende Aart de With uit Benschop (50 titels) voor laten gaan. De Groot had zijn hele seizoen afgestemd op het behalen van deze hoofdprijs en was vanzelfsprekend zeer tevreden met het bereiken van zijn doelstelling voor 2010.

Achter de Groot eindigde, Nederlands Recordhouder en Kampioen van de voorgaande vier edities, de Burgummer Bart Helmholt op de tweede plaats. Met een afstand van 19.61 meter bleef hij dit keer 19cm achter op Jaco de Groot. De twee kemphanen domineren al een aantal jaren de sport en wisselen elkaar regelmatig af op het gebied van records en titels.

Pieter Verweij uit Linschoten (Kampioen in 2004) haalde knap de finale en werd uiteindelijk vijfde in de wedstrijd.

Bij de huldiging had Jaco de Groot nog een mooie verrassing in petto voor de aanwezigen. Hij vroeg zijn vriendin, en Nederlands Kampioene van 2008, Liesbeth de With publiekelijk ten huwelijk. Zij accepteerde het aanzoek met enthousiasme en zo haalde de Groot op deze dag nog een tweede hoofdprijs binnen.

Bij de Dames werd Hiske Galama uit Haule Kampioene. Zij bleef enigszins verrassend de Nationaal recordhouder Dymphie van Rooijen (IJsselstein) voor. Van Rooijen klaagde over fysieke problemen en was niet in staat om een, voor haar doen, goede wedstrijd te springen. Dymphie van Rooijen werd hiermee voor de derde keer tweede op een Nederlands Kampioenschap. De Kampioene van vorig jaar, Anna Jet Leyenaar uit Sneek, werd derde. Verrassend was ook het ontbreken van Wendy Helmes (IJsselstein) in de finale. Bij de belangrijke wedstrijden is Helmes zo goed als altijd prijswinnaar, ook won zij dit jaar de Nederlandse Fierljepmanifestatie.

In de Juniorencategorie zagen we een mooie strijd tussen Wilco van Amerongen (Benschop) en Nard Brandsma (It Heidenskip). De strijd werd uiteindelijk gewonnen door de regerend Kampioen Brandsma met een afstand van 18.81 meter. Eerstejaars junior Van Amerongen was echter enkele malen dichtbij een 19 meter notering en had uitzicht op het behalen van de hoofdprijs in dit eerste jaar bij de Junioren. Met een tweede plaats was Wilco van Amerongen echter ook zeer content. Corné Spruit uit Snelrewaard bereikte de finale en werd uiteindelijk vierde. Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) ontbrak in de finale waar hij op basis van eerdere prestaties dit seizoen wel verwacht werd.

Bij de Jongens werd torenhoog favoriet en Nederlands Recordhouder Age Hulder uit Burgum kampioen. Zijn 17,44 meter bleek onbereikbaar voor de andere deelnemers. Tweede werd Jan Burghout uit Zwaagwesteinde en derde werd de Hollandse topper Erwin Timmerarends uit Montfoort. Timmerarend was blij met de derde plaats en heeft volgend jaar nog een jaar in de Jongens categorie. Hij ziet alle mogelijkheden om dan wel de hoofdprijs mee naar huis te nemen.

De weersomstandigheden in Buitenpost waren voor de springers bijzonder lastig. Een draaiende en in kracht variërende wind maakte het bijna onmogelijk om de wedstrijd op te bouwen en de polsstok goed te plaatsen. De afstanden lagen daardoor dan ook lager dan we de laatste jaren gewend waren geraakt. Des te opvallender was het dat van de topfavorieten niemand verzaakte. Ter illustratie: Op de licht zieke Dymphie van Rooijen (2de) na wonnen uiteindelijk alle klassementswinnaars, bij gecombineerd klassement, de wedstrijd. De nummers twee in dat klassement werden ook allen tweede of derde (Erwin Timmerarends). Op 27 augustus 2011 kunnen we op het volgende NK (dan in Linschoten) zien of deze trend zich doorzet.