2010-09-13 16:59

Nederlands Kampioenschap Jeugd Polsstokverspringen/Fierljeppen

Zaterdag 11 september werd in IJlst voor de eerste keer een NK georganiseerd voor de jeugd.

Vooraf werd dit NK door Thewis Hobma, de bedenker van deze wedstrijd, aangekondigd als ’Een wedstrijd met een aansprekende titel, waar de kinderen naar toe kunnen leven. Een speciale ervaring die voor altijd in herinnering zou blijven’.

Deze doelstelling werd meer dan behaald. Het was een prachtige wedstrijd, spannend tot het laatst en zelfs het jeugdjournaal was aanwezig om deze wedstrijd mee te nemen in de uitzending van zaterdagavond.

Aan alle polsstokverspring- en fierljepverenigingen in Holland en Friesland was gevraagd om hun 5 beste jeugdspringers in diverse categorieën (meisjes t/m 10 jaar, jongens t/m 10 jaar, meisjes 11 en 12 jaar, jongens 11 en 12 jaar) aan te wijzen om aan dit kampioenschap deel te nemen. De fierljepvereniging van Drylts (IJlst) is dit jaar gerenoveerd en heeft twee jeugdschansjes, waardoor er tegelijkertijd door 2 deelnemers gesprongen kon worden. In de voorrondes mocht iedereen 3 keer springen. Daarna was er een finale waarin alleen de beste springers van die dag nog één keer mochten springen

Onderstaande springers van de Polsstokbond Holland waren uitgenodigd voor deze wedstrijd:
Polsstokvereniging Polsbroekerdam: Fabiënne Overbeek, Reinier Overbeek, Brenda Baars, Gerben van Schaik, Matthieu van Vuuren, Daniel Cluistra en Lennart Baas.
Polsstokvereniging Jaarsveld: Sharon van Zelderen, Auke de Wit, Johannes Brokking, Jake van Dam en Jonathan Stigter. Polsstokclub Linschoten: Gerwin Kastelein, Sterre Meijerink, Robert Benschop, Wijnan van Ingen, Tom Vendrig en Martijn Cromwijk.
Polsstokclub De Vlist: Lucas van Eijk, Julia van Eijk, Arjan Mulder, Reinier Rietveld, Kevin de Jong en Djazy Koenders

De kinderen en ouders moesten zaterdag al vroeg op pad. De wedstrijd in IJlst begon om 10.00 uur en om 9.30 uur moesten de kinderen hun rugnummer ophalen. Een aantal waren al een dag eerder afgereisd en konden ’s avonds nog even met een oefensprong de schans verkennen. De wedstrijd werd begonnen met een officiële opening van deze nieuwe jeugdschansen. Dit werd gedaan door sprongen van de twee legendes uit Holland en Friesland, Aart de With en Rimmer Abma. Na het voorstellen van de springers, het spelen van het volkslied en het hijsen van de vlaggen kon de wedstrijd beginnen.

Eerst waren de meisjes en jongens t/m 10 jaar aan de beurt. Deze groepen waren niet zo groot, maar bij zowel de meisjes (4 deelnemers) als de jongens (8 deelnemers) werd er door de Hollandse springers overtuigend gewonnen. Fabiënne Overbeek uit Benschop zette bij haar eerste sprong al een afstand van 8.19m neer, wat achteraf de winnende afstand werd. Tweede en derde werden de Friese meisjes Sigrid Bokma met 7.15m en Ellen Fokkema met 6.40m.

Bij de jongens t/m 10 jaar werd er heel goed gesprongen. De pas 9-jarige Lucas van Eijk uit Haastrecht begon heel goed, hij bleef stil staan, klom tot het puntje van de stok en met een mooie uitsprong landde hij met een prachtig nieuw pr op 9.14m in het zandbed. Het bleek geen uitschieter te zijn, want ook zijn derde sprong van 9.06m was verder dan alle andere sprongen. Tweede werd Gerwin Kastelein uit Zegveld met een mooie sprong van 8.84m, derde werd Wietse Nauta uit IJlst, hij kwam op zijn thuisschans tot 7.42m.

Bij de meisjes van 11 en 12 jaar waren er 14 deelnemers en daar was ook meer tegenstand van de Friese deelneemsters. De voorronde bleef tot het eind toe spannend. In de laatste sprong van de voorronde sprong Marrit v.d. Wal uit It Heidenskip de winnende afstand van 9.07m, Yldau Gijsen uit IJlst werd tweede met een sprong van 8.94m. Brenda Baars uit Benschop stond lange tijd op de derde plaats met 8.63m, maar Julia van Eijk uit Haastrecht ging in haar laatste sprong daar nog net overheen met 8.82m en behaalde daarmee de derde plaats.

Er waren maar liefst 27 deelnemers bij de jongens van 11 en 12 jaar en het niveau van de beste springers van deze groep was erg hoog. De derde ronde bleek beslissend te zijn, want in de finaleronde bleek niemand zich meer te verbeteren. Jan Teade Nauta uit IJlst sprong een afstand van maar liefst 10.67m en behaalde daarmee terecht de eerste prijs. De strijd om de overige 4 finaleplaatsen was heel spannend, Robert Benschop uit Snelrewaard werd uiteindelijk tweede met een prachtige sprong van 9.53m. Met slechts 2 cm minder eindigde Gerben van Schaik uit Benschop met 9.51m op de derde plaats. Omdat deze groep zo groot was, was er door de organisatie besloten om ook nog en vierde en vijfde prijs uit te reiken. De vierde prijs ging naar Jarno Hoekstra uit IJlst met 9.33m, vijfde werd Wijnan van Ingen uit Zegveld met 9.14m. Matthieu van Vuuren uit Benschop viel met 9.07m net buiten de prijzen.

De huldiging werd in het zandbed gedaan en de eerste Nederlands Kampioenen kregen door de burgemeester een krans omgehangen, waarna het volkslied werd gespeeld. Alle deelnemers kregen een mooi vaantje als herinnering van deze prachtige dag, wat al weer een hoogtepunt betekende van een gedenkwaardig jubileumjaar.

Alle uitslagen, foto’s en het fragment van het jeugdjournaal zijn te vinden op de website van de Polsstokbond Holland www.pbholland.nl