PBH Demoteam
2011-08-15 21:26

Belgisch Kampioenschap Fierljeppen

Na regen komt zonneschijn (en een Belgisch Record)

Zondag 14 augustus werd in Hamont voor de 23e keer het Belgisch kampioenschap fierljeppen versprongen. Eén van de mooie tradities in het nog niet zo globale fierljepwereldje.

Helaas was dit jaar ook het weer traditioneel, voor de vijfde keer in 6 jaar werd er angstig naar boven of op buienradar.be gekeken. Na een fanatieke warming-up op de Ljeppersparty onder leiding van Qmusic DJ Björn Verhoeven op de vooravond van het kampioenschap, kon het wachten op springbaar weer beginnen. Waar normaal om 10.00 uur de eerste sprong gemaakt kan worden, begon de wedstrijd nu om 11.30 na een aantal demonstratiesprongen van het Hollandse Demoteam.

Vanwege de slechte weersverwachtingen en de moed die dit jaar al bij bijna alle springers in de schoenen of liever kaplaarzen is gezakt was het deelnameveld dit jaar beperkt tot 20 deelnemers, waar in andere jaren de 80 deelnemers zeker overschreden wordt. Door het kleine deelnemersveld kon elke springer wel volop aan de bak met 6 voorrondesprongen en 2 finalesprongen voor de beste 5 springers.

Tussen elke serie van 2 voorronde sprongen was er een springpauze waarin de aanwezige jeugd (van alle leeftijden) zich kon vermaken met het welbekende slingerapen. Hoewel het in eerste instantie leek op een tweestrijd tussen regerend kampioen Stefan Gijbels en runner-up van vorig jaar Karel Steensels bleek dat het verschil tussen de nummer 5 en de nummer 1 toch zeker overbrugbaar was. Ook al omdat de zon zich liet zien en met de zon, het publiek dat de diehard supporters in de middag kwam bijstaan en elke springer springt nu eenmaal beter met het publiek achter zich.

De vijf finalisten maakten er een spannende finale van waarin ze hun voorrondeprestaties (allemaal boven de 13 meter) keer op keer verbeterden. De ruime 14 meter waarmee Stefan Gijbels zich in de finale had gesprongen bleef echter fier overeind en in zijn allerlaatste sprong, wetende dat hij al Belgisch kampioen was, zette hij alles op alles om zijn eigen Belgisch Record van 14.91 meter te verbeteren.

Hoewel ook bij Stefan de kracht na 7 sprongen uit het lichaam was gestroomd, hees hij zich toch omhoog in de precies goed geplaatste polsstok en met een uiterste krachtsinspanning pakte hij de top van de stok om zich weg te duwen van de stok en ver in het zandbed te landen. Het publiek hield de adem in en de meters hadden aan 1 meetstok niet genoeg van het op 12 meter liggende lijntje. Dus kon de balans al voorzichtig opgemaakt worden en kwamen de verlossende cijfers al snel op het Scorebord waarmee het nieuwe Belgische Record officieel bekrachtigd werd: 15.17 meter!

Na een natte start kwam toch de zon letterlijk en figuurlijk pover het Belgisch kampioenschap zodat de organisatie en alle betrokkenen kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend en sommigen kunnen vooruitkijken naar een kleine afterparty als zij het Groene hart NK 2011 in Linschoten zullen bezoeken.