2011-08-21 19:54

Als de voortekenen niet bedriegen….

Een voorbeschouwing op het Groene Hart NK 2011

Zaterdag 27 augustus as. zal in het Utrechtse dorp Linschoten polsstokvergesprongen worden om het Groene Hart NK Polsstokverspringen 2011. Deze wedstrijd die om 14.00 uur zal aanvangen, belooft een topwedstrijd te worden waarin het in elke klasse een open strijd wordt tussen de individuele deelnemers van beide Nederlandse bonden…. als de voortekenen niet bedriegen!

Hoewel het met de vorm van de diverse deelnemers zeker snor zit, is alleen de vorm niet genoeg om Nederlands kampioen te worden, ’het gevoel van de dag’, maar zeker ook de weersomstandigheden zijn van groot belang op het verloop van de wedstrijd. Regen en onweer zijn onverslaanbare tegenstanders van de polsstokverspringers; zodra het regent of onweert zal de wedstrijd voor de duur van de bui stilgelegd worden, in verband met de veiligheid van de deelnemers, maar hoe gaat een deelnemer om met een knipperlichtwedstrijd? In die omstandigheden komt het psychologisch aspect zeker om de hoek kijken en dan kunnen er zomaar verrassingen ontstaan. Ook de wind is van invloed op de prestaties, uit welke hoek de wind ook waait, hoe vlagerig deze ook is, een springer moet zijn sprong aanpassen aan de aanwezige wind en wie kan dat het beste? Ook hierbij zijn verrassingen zeker niet uitgesloten!

Maar als de voortekenen ons niet bedriegen, wordt het weer niet de grote spelbreker die het, het gehele polsstokseizoen 2011 al is. En daar hoopt eigenlijk de hele polsstokgemeente op, want dan komt het echt op de springers aan, dat de beste moge winnen!

4 categorieën, 4 Nederlandse Kampioenen

Tijdens het NK Polsstokverspringen wordt in 4 categorieën gesprongen: Dames, Senioren, Junioren en Jongens. In totaal 48 deelnemers strijden in een individuele strijd om het felbegeerde Gouden polsstokje. Een strijd waar Bondsbelangen niet gelden zoals bij een tweekamp, maar waar de springer echt voor eigen kansen mag, nee moet springen en waar de meetlat uitmaakt wie het verste springt, geen jury, geen stijlpunten maar pure sprongkracht en meetkunde!

De Senioren, meer dan een tweestrijd!

De top 16 van een samengevoegd (PBH en FLB) klassement mag aan het Groene Hart NK deelnemen. Beide bonden mogen 8 springers afvaardigen en dit zijn dus de beste 16 springers van het afgelopen seizoen.

En waar menigeen uitgaat van een tweestrijd tussen regerend Nederlands kampioen Jaco de Groot en Nederlands recordhouder (21.26 meter) Bart Helmholt is niets minder waar!
Kersvers Fries Kampioen Thewis Hobma, maar ook de altijd onberekenbare Theo van Kooten, staan te trappelen om zich ook met dit kampioenenbal te bemoeien.
De huidige topvorm van Jaco de Groot (zaterdag jl. nog een nieuw Hollands Record van 20.89 meter gesprongen), doet de hoop in vele Hollandse harten opbloeien, maar Bart Helmholt en het eerder genoemde tweetal zijn springers die zich prima op een wedstrijd kunnen focussen zodat we rustig van een open strijd mogen spreken waarbij de in dit verhaal niet genoemde springers zeker niet kansloos zijn, in deze open strijd is de eerste slag een daalder waard!

Dames, waar vier honden vechten om een been!

Is het bij de senioren ogenschijnlijk een tweestrijd, bij de dames zijn er van 4 topfavorieten in een veld van 8 springsters.

Nederlands recordhoudster Dymphie van Rooijen (16.64 meter) gaat in Linschoten op jacht naar haar eerste Nederlandse Titel, (zij is de enige van de 4 topfavorieten die nog geen Nederlandse titel heeft), maar moet daarvoor de strijd aangaan met Clubgenote Wendy Helmes, die de afgelopen weken regelmatig heeft laten zien dat zij Dymphie van Rooijen op waarde kan en wil verslaan. Ook titelverdedigster Hiske Galama en voormalig Nederlands Kampioene Anna jet Leyenaar verkeren in de vorm die nodig is om de IJsselsteinse springster het vuur aan de schenen te leggen. Maar als 4 honden vechten om een been…. Kan er wel eens een outsider naar de hoogste stek promoveren! Zoals bijvoorbeeld Grytsje Abma of Jessica Snoek die beide op een hele goede dag gewoon meedoen in de medailledans!

Als de voortekenen niet bedriegen, belooft ook hier spanning en strijd te zijn om de ereplaatsen!

Junioren, wie heeft de spanning onder controle?

Als de voortekenen niet bedriegen, is dit de groep waar we een verrassing kunnen verwachten.
Niet dat er geen favorieten zijn, maar historisch gezien is de juniorengroep de groep met verrassingen. De juniorengroep is dé groep waarbij de vorm van de dag en de grijze massa tussen de oren een uitermate grote rol spelen. Wilco van Amerongen is vanuit het Hollandse kamp de favoriet, met een over het gehele seizoen gezien, prima klassement en met spectaculaire sprongen. Daar tegenover staat Alwin Fonk, kampioenschapspringer van ’beroep’, de man die zich als geen ander kan opladen voor een kampioenschap en vaak juist op een kampioenschap zijn beste prestaties neerzet. Naast dit duo kunnen we ook rustig de naam van Oudewaternaar Rian Baas zetten, die de laatste weken blijk geeft van een prima vorm, maar ook laat zien dat het tussen de oren goed zit. Ook Age Hulder kan zomaar kampioen worden, als uittredend jongenskampioen weet hij hoe het is om kampioen te worden en wat er nodig is. De juniorengroep.. een dubbeltje op zijn kant die beide kanten op kan gaan!

Jongens, driemaal is scheepsrecht

De groep waar de kans op een echte tweestrijd uit kan barsten is de jongengroep. Zowel in Holland als in Friesland steekt er 1 springer met kop en schouders bovenuit, Hollander Erwin Timmerarends en Fries Sytse Bokma. In die tweestrijd staat het overigens 2-0 voor Erwin Timmerarends met overwinningen in de Tweekamp en bij het NFM, dus driemaal is scheepsrecht! Of is driemaal scheepsrecht voor Sytse Bokma? Na tweemaal onderspit is het tijd voor het bovenspit. En met het komende NK als laatste officiële wedstrijd geldt meer als ooit; wie het laatste lacht…. In het puntenklassement staat Sytse voor op Erwin, maar in verste afstand heeft Erwin afgelopen zaterdag afstand genomen van Sytse door in Jaarsveld een geweldig Hollands Record van 18.97 te springen!!! Nu komt zelfs het Nederlands Jongensrecord van 19.24 in zicht… Zaterdag in Linschoten zullen we het weten.
Komt dat zien….

Een springer zij ooit eens: “Voor een topsprong heb je een paar dingen nodig: vorm, een perfecte accommodatie, en publiek!“ De eerste twee elementen zijn, als de voortekenen niet bedriegen, volop aanwezig. Voor het derde element hebben we uw hulp nodig. Vanaf 13.00 uur bent u van harte welkom op de Linschotense accommodatie, die aangegeven wordt met wegwijzers, waar om 13.30 de openingsceremonie begint en om 14.00 uur de voorrondes beginnen.

De entree bedraagt € 5,- per persoon, voor kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.

Meer informatie vindt u op: www.pbholland.nl