2011-09-04 16:34

Wat een wedstrijd, wat een weer, wat een sprongen, wat een spanning, wat een heerlijke dag.

Een onderlinge wedstrijd tussen alle beste jeugdspringers van de verenigingen Bergum, Buitenpost, Grijpskerk, IJlst, Jaarsveld, it Heidenskip, Joure, Linschoten, Polsbroekerdam, Vlist, Winsum en Zegveld was superspannend.

Voor de tweede keer n de geschiedenis is deze wedstrijd gehouden bij fierljepvereniging IJlst. De springers waren in 4 groepen verdeeld. Meisjes t/m 9 jaar (geb. 2001+), jongens t/m 9 jaar (geb. 2001+), meisjes 11/12 jaar (geb. 1999 – 2000) en jongens 11/12 jaar (geb. 1999 – 2000).

In alle groepen was het een spannende strijd tot aan de laatste sprong. Alle springers mochten drie sprongen maken in de wedstrijd waarmee zijn zich konden kwalificeren voor de finale. Bij de jongere groepen waren er drie finalisten omdat deze groepen uit minder als 11 springers bestonen. Beiden groepen bestonden uit 9 springers. Bij de oudere groepen konden 5 springers zich kwalificeren voor de finale, omdat deze groepen uit meer als 11 springers bestond. Meisjesgroep 11/12 jaar bestond dit jaar uit 13 springers en de jongensgroep 11/12 jaar bestond uit 17 springers.

Bij de meisjes t/m 10 jaar waren het Silke Hoekstra (IJlst), Sigrid Bokma (it Heidenskip) en Ellen Fokkema (Winsum) die de toppers waren dit jaar.
Daarbij was het Sigrid Bokma, die na een goede wedstrijd waarin zij tot een mooie 8.14 meter kwam, ook Nederlands Kampioen. Tweede werd Silke Hoekstra met 7.30 meter en derde werd Ellen Fokkema met 7.22 meter.

Bij de meisjes vanaf 11/12 jaar moest je een goede 8 meter kunnen springen om mee te jmogen doen aan de finale. Het waren Minke de Hoop (Bergum,) Femke van Schaik, Joriene Baas, Fabiënne Overbeek (alle drie Polsbroekerdam) en Maureen Poiesz (IJlst) die zich voor de finale plaatsen. Uiteindelijk was het Joriene Baas, die in de wedstrijd nog op een derde plaats eindigde, zich naar een eerste plaats toe te springen. Zij werd met een afstand van 9.32 meter Nederlands Kampioen. Tweede werd Fabiënne Overbeek (9.13 meter), derde werd Mauren Poeisz (8.71 meter) vierde werd Femke van Schaik (8.18 meter) en vijfde werd Minke de Hoop (8.16 meter).

Bij de jongens t/m 10 jaar ging de strijd tussen Minne Smit (Winsum), Reinier Overbeek (Polsbroekerdam) en Wietse Nauta (IJlst). Zij konden allen een goede 8, of zelfs een 9 metersprong maken en zich daarmee plaatsen voor de finale. Het was Minne Smit die zich een jaar lang Nederlands Kampioen mag noemen. Hij won met een afstand van 9.61 meter. Tweede werd Reinier Overbeek met 9.04 meter en derde werd Wietse Nauta met 8.55 meter.

Bij de jongens 11/12 jaar was er een allesbeslissende finale. Daar plaatsen Hessel Bokke Haanstra (it Heidenskip), Matthieu van Vuuren (Polsbroekerdam), Gerwin Kastelein , Wijnan van Ingen (beiden Zegveld) en Davy de Wit (Linschoten) zich voor de finale.

Waar Davy de Wit in de wedstrijd nog de leiding had, moest hij in de finale toekijken hoe Gerwin Kastelein zich met een sprong van 10.22 meter naar de eerste plaats sprong. Hij mag zich met deze sprong een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Tweede werd Davy de Wit (10.12 meter), derde Wijnan van Ingen (9.96 meter), vierde Matthieu van Vuuren (9.60 meter) en vijfde werd Hessel Bokke Haanstra (9.12 meter).

Het weer was goed, maar mede dankzij de goede organisatie maakten dit tweede jeugd NK polsstokverspringen tot een onvergetelijke wedstrijd. Alle springers, het publiek en een ieder die er was heeft duidelijk genoten van deze prachtige strijd.