2011-09-07 9:08

Verslag NK Jeugd Jongens 11 en 12 jaar

Verslag Jeannette van Schaik

Bij de jongens 11/12 jaar (geb. 1999-2000) moest je goed kunnen springen om bij de besten te horen en dan in het bezit te komen van een prijs. Ook in deze groep, die bestond uit 17 springers, was er plaats voor 5 finalisten.

De eerste sprong was voor Douwe van der Bij (Joure). Met een afstand van 5.33 meter opende hij deze strijd. Patrick Vos (Grijpskerk) sprong daar ver overheen naar 7.58 meter. Davy de Wit (Linschoten) sprong voor zijn doen even voorzichtig in zijn eerste sprong naar 7.99 meter.

Wieger-Piet Haarsma (IJlst), de enige thuisspringer in deze groep, kon het nog iets beter en zette de eerste 8 meter neer. Met 11 centimeter passeerde hij deze grens.

Gerard Hooisma (Joure) zag hoe makkelijk dat ging en bedacht dat hij dat ook wel kon. Het ging goed en hij zette zijn afdruk bij 8.50 meter in het zandbed neer.

En zo ging het steeds een stukje verder. Djazy Koenders (Vlist) ging daar weer iets overheen naar 8.53 meter.
Gerwin Kastelein (Zegveld) had ook al bedacht hoe hij zal gaan springen op voor hem een vreemde schans. Het lukte goed en hij zette een mooie afstand van 8.94 meter neer.

Maar voor Wijnan van Ingen (Zegveld) was dat nog niet ver genoeg en hij wilde wel even laten zien dat het nog verder kon. Hij zette in de eerste ronde al een te verbeteren afstand van 8.98 meter neer. Dat beloofde wat voor de volgende rondes. En niets was minder waar.

De tweede ronde ging voor bijna alle springers beter en er veranderde veel.
Zo wist allereerst Dennis Tefi (Grijpskerk) zich naar een vijfde plaats te springen met een afstand van 8.16 meter.

Davy de Wit maakte dat de strijd echt los ging. Hij moest het op dat moment met een negende plaats doen en dat is niets voor Davy. Hij wilde maar 1 ding en dat is toch in ieder geval de finale halen. Hij sprong en het ging goed, hij landde bij 9.41 meter in het zandbed aan de overkant en kwam hiermee op een eerste plaats te staan.

Djazy Koenders wilde dat ook wel of in ieder geval wat zekerder staan. Met een sprong van 8.90 meter pakte hij zijn vierde plaats weer terug.

Ook Gerwin Kastelein wist dat hij beter kon en ging er voor. Met een sprong van 9.68 meter plaatste hij zich naar een eerste plaats.
Wijnan van Ingen weet dat hij goed mee kan komen in dit geweld van zijn trainingsmaatjes en deed dat ook. Hij zag de 9 meterlijn en sprong er 39 centimeter overheen. Zo bleef hij stevig in de top 3 staan.

Ook Hessel Bokke Haanstra (It Heidenskip) ging zich er mee bemoeien. Hij deed zijn best en zette zijn voeten bij 8.61 meter in het zand neer een vijfde plek op dat moment en dus net voldoende voor een finaleplaats als er niets meer zal veranderen. Maar dat ging anders, er werd beter en beter gesprongen. Ook Matthieu van Vuuren (Polsbroekerdam) wist dat hij verder kon. En ja hoor, ook bij hem ging de stok goed over. Hij veroverde een vijfde plaats met een afstand van 8.85 meter.

De lat lag heel erg hoog, de afstanden lagen niet heel ver uit elkaar en alles was nog mogelijk. De vraag was wie hier goed mee om kon gaan. En eigenlijk waren dit allen jongens die van zichzelf wisten dat ze een goede sprong konden maken. En zo werd ook de derde ronde superspannend en werd er steeds beter gesprongen.

Het was wederom Davy de Wit die de leiding nam. Hij ging heel ver over het water heen en zette zelfs een 10.12 meter neer om te verbeteren voor de andere springers.

Ook Wieger-Piet Haarsma deed nog even mee in de strijd om de verste sprong te maken. Met een keurige 8.88 meter plaatste hij zich naar een vijfde plaats.

Djazy Koenders zag dat er almaar verder werd gesprongen en moest dus nog verder dan hij al gedaan had. Hij sprong en belandde bij 8.98 meter in het zandbed. Op dat moment goed voor een vierde plaats. Een vrij stevige positie zou je denken.

Gerwin Kastelein wist zich ook nog te verbeteren. Hij stond al op een tweede plaats, maar omdat er zo ver gesprongen werd wilde hij die plaats wel verstevigen. En ook hij ging richting de 10 meter. Met een hele mooie 9.87 meter was hij zeker van een plaats in de finale.

Maar daar was Hessel Bokke Haanstra weer. Hij sprong heel goed mee en liet zich niet zomaar naar een zesde plaats zetten. Ook hij ging voor de 10 meter, maar dat lukte net niet. Met een hele goede 9.12 meter plaatste ook hij zich voor de finale.

Maar zoals ik altijd zeg, de wedstrijd is nog niet beslist tot de laatste sprong gesprongen is. En dat was bij deze wedstrijd zeker waar. De allerlaatste sprong was voor Matthieu van Vuuren. Hij stond nog niet in de finale en moest dus alles op alles zetten om er bij te komen. En dat ging goed, hij laatste zich met een hele mooie 9.60 meter op een vierde plaats.

En zo gingen Davy 10.12 meter, Wijnan 9.96 meter, Gerwin 9.87 meter, Matthieu 9.60 meter en Hessel 9.12 meter naar de finale.

En ook waren hier de plaatsen nog niet beslist. In de finale gingen deze jongens gewoon verder met het verbeteren van hun afstand. Hessel en Matthieu konden zich niet verbeteren. Maar voor Gerwin was de strijd nog niet gestreden. De stok op scherp en er vol voor gaan. En dat resulteerde in een goede sprong van maar liefst 10.22 meter.
Dat was voor Davy en Wijnan te hoog gegrepen en zo mag Gerwin zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.