media Friesch dagblad
2012-04-17 21:33

FD: Fierljepseizoen begint zonder ‘top’

Voorzitter Jelle Roorda en secretaris Hans Helmholt zijn gisteravond tijdens de algemene ledenvergadering van it Frysk Ljeppersboun opgestapt. Daarmee begint het seizoen zonder bestuurlijke top.

Door:Bert Kalteren / Tijnje

Helemaal als een verrassing kwam het nieuws niet, omdat Roorda in het voorwoord van het bondsorgaan Op ’e skâns van 2012 hun beider vertrek al had aangekondigd. Over het hoe en waarom werd echter binnen de geledingen van de bond heel schimmig gedaan, maar duidelijk is wel dat een verschil van inzicht tussen de beide heren daaraan ten grondslag ligt. ,,Het gaat om een meningsverschil in bestuurlijke zin over de toekomst van het fierljeppen en verdere professionalisering. Meer willen we daar niet over zeggen”, liet interim-voorzitter Pieter Bult weten.

,,De mensen hebben daar zo hun persoonlijke redenen voor en dat moet je respecteren”, zei Bult, wiens hulp als voorzitter van de Nederlandse Fierljep Bond (NFB) door het tweetal werd ingeroepen. Want Roorda en Helmholt hebben beiden ook zitting in dat NFB-bestuur als respectievelijk vicevoorzitter en penningmeester. ,,Ik ben zes weken geleden gebeld door beide heren, dat er een klein probleempje was. Daarover zijn gesprekken geweest met de afdelingsvoorzitters.”

Het slot van het verhaal was wel dat zowel Roorda als Helmholt besloten hun functie neer te leggen. Wat er in de tussentijd is gebeurd en wat het struikelblok is geweest voor de beide bestuursleden bleef gisteravond onder tafel. ,,Dat er sprake is van een richtingstrijd binnen de FLB is een misvatting. Jelle Roorda wordt vaak afgeschilderd als de cultuurbehartiger en als conservatief binnen de bond, maar ik denk dat ik als bestuurder veel dichter bij hem sta dan wordt gedacht”, zei Hans Helmholt. Maar de aftredende secretaris wenste niet de vinger op de gevoelige plaats te leggen. Dat deed de aftredende voorzitter ook niet, want ook Roorda bagatelliseerde zijn opstappen. ,,Natuurlijk waren er binnen het bestuur wel eens discussies en meningsverschillen, maar dat hoort er bij. Dat waardeerde ik juist in Hans Helmholt”, vertelde Roorda, die persoonlijke redenen aanvoerde voor zijn opstappen. ,,Ik heb wat gezondheidsproblemen en ik vind het tijd om de ‘voorzitterspols’ over te dragen aan nieuwe mensen. Dat zijn de redenen geweest om op te stappen.”

Het had volgens Roorda niets te maken met een verdere professionalisering binnen de fierljepsport. ,,Daar zijn we al langere tijd mee bezig en dat willen we als bestuur gefaseerd doorzetten. Het is niet zo dat ik tegen verdere professionalisering ben”, aldus de terugtredende preses. Helmholt was in het verleden nadrukkelijk betrokken bij de invoering van de carbon polsstok en maakte zich sterk voor een verdergaande professionalisering van de sport. ,,Bij het proces van professionaliseren krijg je altijd te maken met tegenstand en daar moet je niet voor weglopen. Dan moet je in gesprek gaan”, zei Roorda.

Het gevolg is wel dat het FLB daardoor in één klap vijftien jaar bestuurlijke ervaring is kwijt geraakt. ,,Het is heel ongebruikelijk dat én de voorzitter én de secretaris opstappen. Bij heel veel verenigingen is in de statuten vastgelegd, dat dat niet kan en dat zou hier eigenlijk ook zo moeten zijn”, vindt Pieter Bult, die als interim-voorzitter aan het eind van de vergadering de voorzittershamer overnam van Roorda.

Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zowel Roorda als Helmholt de ‘zilveren polsstok’ op te spelden voor hun jarenlange verdiensten voor de fierljepsport. ,,Normaal gesproken krijg iemand die pas wanneer hij zich 25 jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport, maar als we alle uren bij elkaar optellen dan wordt dat getal ruimschoots overbrugd”, zei Bult, naast een hele berg andere complimenten. ,,Ik kan Bart nu de gek aansteken, want ik heb er ook eentje”, zei Hans Helmholt.

‘Span Award’ Het was toch al een avond waarin mensen in het zonnetje werden gezet. Zo ontving Ate Westerhof, teamcaptain van de Friese ploeg bij de tweekamp en mental coach op de schansen, uit handen van Roorda de eerste ‘Span Award.’ ,,Het is een eerbetoon aan Sjoerd Span, een van de medeoprichter van de bond en vader van Roel Bokke Span. En we hebben bewust gekozen voor de naam ‘award’, want als ljeppersboun moeten we met de tijd meegaan. Bovendien geeft het extra glans aan de prijs”, vertelde Jelle Roorda.

Het was voorlopig het laatste initiatief dat Roorda, die in 2003 in het bestuur kwam en vanaf 2006 voorzitter is geweest, ontplooide voor het FLB. Hij zal nu zijn energie gaan steken in de Fryske Olympiade van 2013. ,,Ik heb geweldig veel waardering voor Jelle Roorda, want hij slaagt er steeds maar weer in de sport in de picture te krijgen. Het feit dat mijn eigen zoon twee keer is gekozen tot Friese sporter van het jaar heeft hij aan hem te danken. En de Span Award is ook weer een idee van Roorda”, roemde Helmholt de ex-voorzitter. De scheidende secretaris blijft voorzitter van de afdeling Burgum.

Het is de bedoeling dat de nieuwe voorzitter en secretaris binnen drie weken worden gepresenteerd. ,,Maar het duurde allemaal wat langer dan gepland”, zei Roorda over zijn opvolging. Pieter Bult verwacht at het goed komt. ,,Ze hebben de sport handen en voeten gegeven en het is jammer dat het zo moet. Maar het is een goed moment om jongere bestuursleden te kiezen. We hopen er binnen twee of drie weken uit te zijn”, zei Bult.