media Friesch dagblad
2012-07-05 23:13

Zomeravondfierljeppen met weinig uitschieters

Het was gisteravond bij het fierljeppen in Grijpskerk allemaal een beetje in de war

Door de stroomuitval begon de wedstrijd met een twintigtal minuten vertraging. Toen de energievoorziening weer onder controle was bleek dat ljeppers niet veel energie hadden om tot topprestaties te komen. Enkele uitzonderingen daargelaten. Het was daardoor gisteravond zomeravondfierljeppen met weinig uitschieters.

In de voetbalsport kennen we het fenomeen zomeravondvoetbal. Een gezapig potje onder iets te mooie weersomstandigheden, waardoor er weinig inspiratie is om tot grote daden te komen. Zo was het gisteravond in Grijpskerk ook, waar de publieke belangstelling goed was. ,,Het was fantastisch fierljepweer en je krijgt weer zin om te springen. Het is jammer dat de rest dan niet zo ver springt”, vond Bart Helmholt.

De Burgumer won voor de derde keer op rij (20,13 meter) en daarbij verbleekte de concurrentie. Hij wilde eigenlijk vanwege drukke werkzaamheden een keer overslaan, maar bedacht zich. ,,Je kunt zo’n wedstrijd toch niet laten lopen.” Helmholt opende de strijd met 18,11, waarbij hij veel te snel naar de overkant ging. Bij zijn derde en winnende poging had hij de polsstok op 11,75 meter staan en dat was verder dan toen hij een nationaal record sprong.

,,Dat is heel positief. Bij de laatste twee sprongen had ik de polsstok zelfs op een afstand van 11,90 meter staan en dat heb ik nog nooit gehad. Maar dan gaat het net wat te ruig en begin ik te verkrampen. Het is zaak om de rust te bewaren net als in de derde sprong”, zei klassementsleider Helmholt. Thewis Hobma kwam in zijn derde poging met 18,20 meter het dichtst in de buurt van die afstand, maar liet vanwege een voetblessure de finale schieten.

Er was daarnaast nog een ljepper die gisteravond de achttienmetergrens slechtte. Dat was Sytse Bokma (Hindeloopen) die op zijn verjaardag zegevierde bij de junioren met 18,11 meter. ,,Ik ga niet thuisblijven als ik kan fierljeppen”, zei de zeventienjarige Bokma. Hij verkleinde het verschil met klassementsleider Hans-Ulco de Boer, die vanwege de Wereldspelen in Litouwen verblijft. ,,Ik had 18,32 moeten springen om de leiding over te nemen. Ik heb nu nog iets te gaan en hij mist nog twee wedstrijden. Als hij terug is, kan hij mooi in zijn normale tenue beginnen”, voorspelde Bokma, die weinig te duchten had van de concurrentie.

Er werd in de wedstrijd slechts acht keer over de zeventien meter gesprongen, waarvan twee keer door IJlster jongens. De winst ging naar Bobby Zwaagman (17,56), die dat in de finale evenaarde, voor Tom Hoekstra (17,22). Bij de dames won Hiske Galama (14,91) en bleef in de eindstrijd op een centimeter steken.