media Friesch dagblad
2012-07-28 12:00

FD: Helmholt fluit Hobma terug in Buitenpost

Even dacht Thewis Hobma gisteravond zijn vertrouwde schansrecord in Buitenpost weer lang in bezit te mogen hebben.

De Leeuwarder reikte in zijn eerste poging direct tot 20,41 meter, waarmee hij de oude topafstand van Bart Helmholt (20,30) uit de boeken sprong. Helmholt bewees in de generale voor de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM) in It Heidenskip van vandaag echter andermaal onder druk op zijn best te zijn. De Burgumer veroverde het record in de laatste finalesprong terug (20,58).

Drie jaar lang mocht Hobma zich gelukkig prijzen met de topafstand in Buitenpost, waarmee hij lange tijd een sta in de weg was voor het laatste schansrecord dat Helmholt nog niet in zijn bezit had. ,,Drie jaar en nu drie kwartier”, merkte Hobma droogjes op. ,,Het is een moeilijke afstand te zijn om in Buitenpost te springen, maar met de goede omstandigheden blijkt het mogelijk.”

Hobma had net een weekje vrijaf genomen om te zeilen op de Waddenzee, waardoor hij één dag voor het NFM -waar hij met twee tweede plaatsen en vier derde plaatsen tot op heden telkens net naast de winst greep -nog net wat wedstrijdritme opdeed. ,,Ik heb stiekem nog wel wat getraind op het skûtsje, maar ik hoorde dat ik wel een mooie wedstrijd heb gemist in Joure”, zei de Leeuwarder met een vette knipoog. ,,Natuurlijk wil ik nu eindelijk eens winnen op het NFM, maar dat willen de anderen ook. Deze 20,41 is wel een flinke steun in de rug, want ik had dit seizoen nog niet de twintigmetergrens gepasseerd.”

Hans Ulco de Boer greep de overwinning bij de junioren met een keurige laatste finalesprong van 17,74. Daarmee bleef de Jutrijper Daan de Vries uit Feanwâlden (17,64) nipt voor. Sytse Bokma uit Hindeloopen werd derde met 15,92.

Bij de jongens deed Tom Hoekstra weer eens van zich spreken. De IJlster onderstreepte gisteren zijn uitstekende vorm met een fraai persoonlijk record van 17,84. Daarmee kwam Hoekstra weliswaar nog niet in de buurt van het twee jaar oude jongensrecord van Age Hulder (19,24), maar hij maakt dit seizoen wel een stormachtige ontwikkeling door. Bobby Zwaagman kon daar niet aan tippen met 16,81. Thijs Faassen (Tzummarum) werd derde werd met een persoonlijk record van 16,55.

Hiske Galama greep bij de dames de macht in de finale. De ljepster uit Haule reikte tot 14,60, waardoor Klaske Nauta (IJlst) met haar 14,56 net naast de winst greep. Grytsje Abma uit Heeg completeerde het podium met een afstand van 14,37.