2012-07-29 20:03

Wilco van Amerongen breekt ban en excelleert op Nationale Fierljep Manifestatie

IT HEIDENSKIP (FR) – In augustus 2010 sprong Wilco van Amerongen als 16-jarige een prachtig persoonlijk record van 19.45 meter. Van Amerongen ontwikkelde zich sindsdien tot een topspringer van formaat, maar dit record bleef maar staan.

Bijna elke wedstrijd in 2012 benaderde Wilco van Amerongen uit Benschop zijn inmiddels bijna twee jaar oude record tot hij afgelopen zaterdag tijdens de Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip eindelijk de ban brak en zijn oude record verpulverde. In een ultiem spel met de zwaartekracht wist hij de ruim 13 meter lange polsstok uit te klimmen en met een schitterende gestrekte uitsprong een afstand te springen van 19.96 meter. Toeval bestaat wellicht niet, deze 19.96 is precies dezelfde afstand als die Jaco de Groot in 2006 sprong vier dagen voordat hij als eerste persoon de 20 meter passeerde. Deze historische afstand van 20.41 meter staat nog steeds als Nederlands Junioren record en is het oudste nog geldende nationale record. Wilco van Amerongen zal in de komende finalemaand ongetwijfeld een aanval doen op dit record. Misschien over vier dagen al in Linschoten?

De Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) is een jaarlijks terugkerend polsstokevenement en de enige wedstrijd met open inschrijving. Naast de wedstrijdspringers van alle niveaus waren er dit jaar ook flink wat internationale deelnemers. Het gros daarvan was afkomstig van een internationale studie in Leeuwarden en zij bleken de afgelopen weken goed getraind te hebben. Dit resulteerde in enkele nieuwe internationale records. Altijd leuk, maar natuurlijk niet genoeg om een finaleplaats te bemachtigen. Dit is alleen voorbehouden aan de reguliere wedstrijdspringers die simpelweg veel verder springen.

Vanuit Hollands perspectief waren die finales goed gevuld met ongeveer evenveel Hollandse als Friese deelnemers. Een verhouding die aansluit bij de realiteit van twee ongeveer even sterke regio’s in Nederland.

Met Wilco van Amerongen als uitblinker, hij won natuurlijk de wedstrijd, wist ook Erwin Timmerarends uit Montfoort een prijsje te pakken bij de Junioren. Zijn 18.48 meter was een prima afstand en goed voor een derde plaats. Hans Ulco de Boer uit Jutrijp werd tweede met een persoonlijk record van 19.13 meter. Maik Backx uit Haastrecht werd verdienstelijk vijfde met een fraai persoonlijk record van 17.42 meter.

Ook in de Jongenscategorie werd goed gesprongen. Achter een sterke Tom Hoekstra uit IJlst werden Ricardo Faaij (Haastrecht) en Jens Vlasveld (IJsselstein) respectievelijk tweede en derde. Voorafgaand aan deze wedstrijd was de inschatting dat de Friese leeftijdsgenoten iets sterker zijn, maar Faaij en Vlasveld lieten overtuigend zien volledig mee te draaien in de Nationale top.

Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein was bij deze editie van de NFM de beste Senior uit het Hollandse kamp. Hij sprong een fraai persoonlijk record van 18.76 meter en werd daarmee knap vierde. Daar waar een tweestrijd tussen Bart Helmholt (Burgum) en Jaco de Groot (Woerden) werd verwacht liet de Groot opnieuw zien dat de NFM niet zijn wedstrijd is. Sprong hij in de voorronde nog heel eenvoudig naar 19.55 meter in de finale wilde het niet lukken. En dat was toch al weer het vierde jaar op rij waarop hij in de NFM finale minder presteert dan bij een “gewone“ wedstrijd. Zijn Friese evenknie Helmholt liet de geboden kans niet onbenut en sprong soeverein naar de derde NFM titel op rij. Ysbrand Galama en Nard Brandsma wisten in hun eigen woonplaats de 2de en 3de plaats op te eisen. En ook dit zorgde terecht voor flink wat enthousiasme op de goed gevulde tribunes.

De finale bij de Dames was een ongekend spektakel waarbij alle favorieten, waaronder die uit onze regio, mochten toekijken hoe een Klaske Nauta (IJlst), Hilianne v/d Wal (Noard-Burgum) en Akkeneel Talsma (Brantgum) er een heerlijke wedstrijd van maakten. Alle drie de jongedames verbeterden hun persoonlijke records ruim waarbij zowel Hilianne van der Wal als Klaske Nauta het kampioenschaprecord verbraken en het ruim boven de 16 meter brachten. Klaske Nauta bleek uiteindelijk de beste, zij won de wedstrijd met 16.23 meter.

Genoemd mag nog worden de prima prestatie van Liesbeth de With in de voorronde. De Nederlands Kampioene van 2008 is de laatste weken goed in vorm en benaderde haar persoonlijk record tot op 13 centimeter.

De NFM is de enige wedstrijd waarbij de Veteranengroep (ouder dan 40 jaar) een eigen competitie kent. De onbetwist beste 40 plusser van Nederland, Theo van Kooten uit Haastrecht, doet nog steeds mee om de hoofdprijzen bij de Senioren en liet de Veteranen wedstrijd schieten. Het maakte deze competitie tot een aantrekkelijke wedstrijd waarbij de Hollanders Hans van Eijk (Berschenhoek), Lambert Groothedde (Jaarsveld), titelverdediger Ronald Overbeek (Benschop) en Pieter Hielema (Kockengen) streden om de hoogste eer. Vier gelijkwaardige deelnemers waarbij laatstgenoemde uiteindelijk wist te winnen. Lambert Groothedde, de oud Nederlands Kampioen die dit jaar weer is teruggekeerd op de schansen, werd tweede. Hans van Eijk, in 1989 nog NFM kampioen bij de Junioren legde beslag op de derde plaats. De winnaar van de afgelopen twee jaar, Ronald Overbeek, moest dit keer genoegen nemen met de vierde plaats.

In de voorrondes waren nog enkele opvallende prestaties te noteren. Zo sprong Arno Baas uit Oudewater voor de tweede maal in twee weken een persoonlijk record. Hij sprong 17.14 meter en kwalificeerde zich daarmee voor de Seniorenfinale. Kimberly Engelhard uit Haastrecht passeerde voor het eerst de 14 meter. Haar 14.08 meter was genoeg voor een plaatsje in de finale bij de Dames. Jaco de Hoop uit IJsselstein is dit jaar begonnen met polsstokverspringen. Hij gaat met grote sprongen vooruit en verbeterde zijn persoonlijk record met bijna een meter naar 16.47 meter. Goed voor een plaatsje in de Juniorenfinale. Niels van der Kroef uit Linschoten verbeterde zijn persoonlijk record twee keer en bracht dit op 14.76 meter. Hij mistte daarmee maar net de finale bij de Jongens.

De finalemaand van het polsstokverspringen is begonnen met deze Nationale Manifestatie. De komende vier zomerweken zijn er elke week topwedstrijden te zien. Dat begint de komende week met een wedstrijd op woensdag en zaterdag in Linschoten. De zaterdagwedstrijd is, met het Hollands Kampioenschap, meteen één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. De springers staan op scherp en vele records zullen ongetwijfeld gaan sneuvelen.