media Friesch dagblad
2012-08-01 11:43

FD: NFM kent ene na de andere verrassing

Door: Gerard Bos

Vrouwen blinken uit tijdens prestigieuze fierljepwedstrijd in It Heidenskip Brit Andy Chattaway als eregast ook van de partij

It Heidenskip Dat topfierljepper Bart Helmholt zaterdagavond bij de senioren de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM) op zijn naam schreef, was geen verrassing. Maar saai was de prestigieuze ljepperij in It Heidenskip allerminst. Het werd een avond vol verrassingen, met dank aan een Britse bezoeker én vooral aan opkomend talent in de damesklasse.

Het is al jaren een heet hangijzer in het fierljeppen: de damesklasse. De een vindt dat er te weinig aandacht aan wordt besteed, de ander wijst op het niet altijd even hoge niveau. Meer spannend dan goed, is een vaak gehoorde conclusie. Zaterdagavond snoerden de damesljeppers in It Heidenskip critici hardhandig de mond.

,,Dit was hartstikke spannend, dit was mooi. Wat een wedstrijd”, stamelde Klaske Nauta na afloop. De fierljepster uit IJlst werd winnares van een van de mooiste, beste en spannende dameswedstrijd in lange, lange tijd. Nauta, Akke Neel Talsma en Hilianne van der Wal waren de hoofdrolspeelsters in wat een ware fierljepthriller werd. Talsma, een tot voor kort totaal onbekende tweedeklasfierljepster, zette de toon door in de finale 15,08 te springen. Dat fraaie persoonlijke record van de Brantgumse werd vervolgens verpulverd door Van der Wal. De Noardburgumse ging voor het eerst in haar leven voorbij de zestienmetergrens. Van der Wal kwam tot een afstand van liefst 16,02. En dat al op het einde van de wedstrijd. Het persoonlijk record, ook goed voor de verste afstand door een vrouw ooit op de NFM, kon niet anders dan de zege betekenen. Maar net toen iedereen haar al wilde feliciteren, steeg Nauta boven zichzelf uit. De zestienjarige fierljepster uit IJlst, leeftijdsgenote van Van der Wal, verpulverde op haar beurt de toch al bijzondere verre afstand van de Noarburgumse. Nauta kwam tot 16,23 en dat in de allerlaatste sprong van de wedstrijd.

,,Ik zag het toen al niet meer zitten, als ik eerlijk ben”, zei de fierljepster over haar eerste grote overwinning. ,,Maar ik ben er toch voor gegaan en dan spring je ineens zo’n afstand. Ongelooflijk. Dat het dan zo’n mooie wedstrijd was, maakt het helemaal bijzonder.”

Van der Wal werd dus nipt afgetroefd, maar beteuterd was ze niet. ,,Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar na zo’n sprong van Klaske kun je haar alleen maar feliciteren. Ik gun het haar van harte en ik ben ondanks de tweede plaats erg blij met mijn eigen afstand. Die geeft vertrouwen voor de rest van dit jaar.”

Blij was ook Thewis Hobma. En dat terwijl de topklasser er zelf weinig van bakte. Hij plaatste zich nog wel voor de finale met de beste zestien ljeppers, maar slaagde er niet in om bij de beste acht te eindigen. ,,En toch voel ik me een winnaar”, lachte hij. Dat had alles te maken met de winst van Nauta bij de dames en de prestatie van Hans Ulco de Boer (tweede bij de junioren). ,,Als coach bij IJlst ken ik ze al langer. Dan is het mooi om te zien hoe Klaske dan deze wedstrijd wint. Ze verdient het.”

Bij de senioren werd Helmholt winnaar. ,,De NFM is altijd speciaal. Op mijn eerste sprong na, ging het lekker”, aldus de Burgumer, die met 20,46 iedereen -inclusief rivaal Jaco de Groot -ver achter zich liet. En dus mocht hij de hoofdprijs in ontvangst nemen uit handen van de Brit Andy Chattaway. Die was als recreant -de NFM is een open wedstrijd waarbij iedereen zich kan inschrijven -van de partij. Chattaway zou eerst niet komen, bedacht zich en kwam toch.

,,Ik heb een vliegtuig genomen, op Schiphol een auto gehuurd en ben naar It Heidenskip gereden”, zei hij. ,,Ik overnacht ook in de auto. En ik vind het schitterend om hier te zijn.” Hij zal er geen spijt van hebben gehad. Want zo verrassend en zijn komst was, zo verrassend was ook de 24e editie van de NFM. Met dank aan de damesklasse.