media Friesch dagblad
2012-08-11 12:30

FD: FK fierljeppen: onze tips voor het totoformulier

De Friese kampioenschappen zijn de belangrijkste fierljepwedstrijd van het jaar. Voor de springers is het wat de PC is voor kaatsers.

Onder toeziend oog van duizenden toeschouwers strijden de beste fierljeppers van de provincie om de meest prestigieuze prijs van het seizoen. Veel fierljeppers zien zien de Friese kampioenschappen namelijk als een nog grotere wedstrijd dan de Nederlandse kampioenschappen. De jaarlijks terugkerende vraag is uiteraard wie er in de vier klassen (senioren, junioren, jongens en dames) met de titel aan de haal gaat.

Omdat er bij het FK sinds enkele jaren een zogeheten fierljeptoto plaats vindt, geven wij alvast onze tips. Welke vier namen zou u moeten opschrijven om de toto te winnen? Senioren: Ysbrand Galama We vallen meteen maar met de deur in huis. Natuurlijk is Bart Helmholt de grote favoriet. De Burgumer won de laatste jaren alle grote prijzen, is nationaal recordhouder, gaat soeverein aan de leiding in het seizoensklassement en won ook dit jaar al de belangrijkste wedstrijden. Maar dat is geen garantie voor een Friese titel, zoals vorig jaar bleek toen Thewis Hobma er bij de topklassers met de zege vandoor ging. En om de toto te winnen, kunt u ook een gokje doen. Dus zouden wij zeggen: Ysbrand Galama. De Heidenskipster won vorige week nog tweemaal met fraaie afstanden. In vorm. Noteren, die naam.

Junioren: Hans Ulco de Boer De eerder dit seizoen geblesseerd geraakte Age Hulder is er niet bij op het FK. Dat scheelt voor de Jutrijper Hans Ulco de Boer, de klassementsleider bij de junioren. Hij ondervindt concurrentie van bijvoorbeeld Sytse Bokma uit Hindeloopen. Maar goed, met Galama hebben we al een verrassing genoteerd. Dus gaan we bij de junioren voor de torenhoge favoriet. Maakt De Boer de verwachtingen waar? Wij denken van wel.

Jongens: Bobby Zwaagman Een dubbeltje op z’n kant, deze jongensklasse. Tom Hoekstra is misschien wel de naam die de meeste mensen als eerste te binnen schiet. Maar toch denken wij dat die niet gaat winnen. Waarom niet? Omdat ons gevoel zegt dat het Bobby Zwaagman wordt. En soms moet je gewoon je gevoel volgen en niet je verstand.

Dames: Hilianne van der Wal De Friese kampioene bij de dames voorspellen is misschien wel het lastigste van dit FK. Grytsje Abma (Heeg), Klaske Nauta (IJlst), Hillianne van der Wal (Noardburgum); zomaar wat namen die kunnen winnen. Met name Nauta en Van der Wal lieten bijvoorbeeld bij de NFM van twee weken geleden zien dat ze met een zestienmeternotering in staat zijn om de Friese titel te winnen. Toen won Nauta, vandaag wordt het Van der Wal. Omdat we ons nu eenmaal moeilijk kunnen voorstellen dat fierljepafdeling Burgum vanavond zonder een titel naar huis gaat.