media Friesch dagblad
2012-08-20 21:34

Topfierljeppers nu al in vorm voor het NK

Als de fierljepwedstrijd van dit weekeinde in Grijpskerk iets zegt over het NK, belooft dat zaterdag een spannende titelstrijd te worden.

In Grijpskerk lieten de Friese topsenioren liefst zes twintigmetersprongen noteren. Zij zijn klaar zijn voor de confrontatie met hun Hollandse rivalen. Bart Helmholt werd dagwinnaar met 20.45 meter, maar er waren meer uitblinkers.

,,Drie keer voorbij twintig meter springen en dan nog niet winnen; dat is zuur”, schudde Thewis Hobma naderhand het hoofd, terwijl hij zijn linkerschouder koelde met ijs. Hij blesseerde het gewricht nota bene nadat de wedstrijd al was afgelopen. Hobma nam ter afkoeling een frisse duik in het water, maar daarbij raakte zijn schouder uit de kom. ,,Geen probleem, dinsdag spring ik weer”, klonk het quasi-nonchalant. ,,Met een goed gevoel na deze wedstrijd.”

Morgen komt Hobma naar eigen zeggen dus gewoon in actie tijdens de Fryslân Cup. Het is de generale voor de Nederlandse titelstrijd van een paar dagen later. En de Fryslân Cup geldt voor de ljeppers als ideale voorbereiding, omdat beide wedstrijden in IJlst worden versprongen.

De wedstrijd in Grijpskerk was de laatste van het reguliere seizoen. En dus werden aan het einde van de middag de eindwinnaars van het jaarklassement gehuldigd. Dat Helmholt dat bij de senioren werd, stond al lange tijd vast. ,,Maar dat ik de laatste wedstrijd win, is mooi meegenomen. Zeker gezien de afstand die ik spring, de afstanden die de rest sprong én het gevoel dat ik voor mezelf hieraan overhoud”, sprak de Burgumer, vorige week nog gekroond tot Fries kampioen.

Hobma ging met 20.31 als beste de finale in, gevolgd door Ysbrand Galama (20.24) en Helmholt (20.15). Hobma verbeterde zich vervolgens naar 20.38, waarna Helmholt in zijn laatste sprong van de wedstrijd 20.45 neerzette. Hobma kwam nog tot 20.26, maar meer dan een eervolle vermelding leverde dat niet op.

De Friese toppers maakten er dus een kwalitatief uitstekende wedstrijd van. ,,We zijn in vorm voor het NK”, riepen Helmholt en Hobma zo’n beetje in koor. ,,Het wordt een mooie afsluiting van het seizoen.”

Voor Helmholt kan het jaar nog mooier worden als hij de Gouden Rige (en dus 1000 euro aan sieraden) wint. Iemand die alle klassiekers wint, maakt aanspraak op die prijs. Helmholt moet na zijn winst zaterdag nog de Fryslân Cup winnen om zeker te zijn van de prijs. ,,Ook daarom was de 20.45 in mijn laatste sprong belangrijk”, glimlachte hij.

Datzelfde gold bij de jongens voor Tom Hoekstra. Het talent uit IJlst greep in zijn laatste sprong van de wedstrijd nog de zege: 17.60. ,,En dus kan ik ook de Gouden Rige nog winnen. Het zou fantastisch zijn. Zeker nadat ik vorige week ook al Fries kampioen werd.”

Clubgenoot Bobby Zwaagman won in Grijpskerk het seizoensklassement. Zo kreeg hij een troostprijs voor zijn tweede plaats op het FK. Datzelfde gold bij de dames voor Klaske Nauta. Zij werd eveneens tweede op het FK, maar in het eindklassement werd ze zaterdag wel de beste. Bij de junioren won Hans Ulco de Boer (18.09) de wedstrijd én het klassement. En zo hadden vele ljeppers een reden om blij te zijn. Zeker ook met het oog op het NK