media Friesch dagblad
2012-08-22 18:30

Helmholt en Hoekstra in IJlst met goud behangen

Bart Helmholt en Tom Hoekstra schreven gisteravond in IJlst fierljephistorie.

Het tweetal won -respectievelijk bij de senioren en de jongens -met de wedstrijd om de Fryslân Cup ook de zevende en laatste klassieker en werd na afloop met goud ‘behangen’. Het winnen van alle zeven klassiekers leverde de beide ljeppers de zogenaamde ‘Golden Rige’ op; elke goed voor een waardebon van vijfhonderd euro aan sieraden. Daarnaast ontving het duo ook nog eens honderveertig euro in contanten. En dat vier dagen voor het NK op dezelfde locatie.

Daar moet de kroon op het werk worden gezet, want zowel Helmholt als Hoekstra won dit seizoen alles wat er te winnen is. Alleen de klassemenstzege moest Tom Hoekstra laten aan clubgenoot Bobby Zwaagman. Daar waar de Burgumer recordhouder weet wat het is om fierljephistorie te schrijven, daar is het voor de IJlster jongeling allemaal nog nieuw. Dat gold ook voor de Golden Rige die dit jaar, in navolging van de Golden League bij het atletiek, voor het eerst werd gehouden.

,,Het is een mooi rijtje en ik denk ook niet dat er fierljeppers zijn geweest die eerder alle zeven klassiekers in een seizoen hebben gewonnen”, zei Bart Helmholt om aan te geven hoe uniek de serie van het tweetal was. Dat deed de Burgumer pas in zijn vierde en laatste sprong (19.59) en hij verwees Ysbrand Galama en Thomas Helmholt naar het tweede en derde plan. Maar dat is zo langzamerhand een kwaliteit van hem geworden. ,,Dat doe ik niet bewust, maar dat houdt het wel spannend. Het was vechten geblazen, maar dat gold voor iedereen.”

Ook voor Tom Hoekstra op zijn thuisschans. De IJlster wist er in de laatste sprong bij de jongens nog een winnende 16.96 meter uit te persen. ,,Ik zat niet lekker in de wedstrijd en de laatste sprong was ook niet goed. Ik was ook niet zeker van mijn zaak”, vertelde Hoekstra die zeer verguld was met zijn prijs. ,,Het is ook niet erg om de duizend euro met Bart te moeten delen, want hij is gewoon een hele goede fierljepper.”

Maar de generale voor het NK was volgens Hoekstra niet helemaal geslaagd. ,,Ik hoop dat zaterdag de insprong wat beter is, want het is wel de bedoeling een gooi naar de titel te doen.” Dat is ook de insteek van Bart Helmholt, die met vertrouwen op jacht gaat naar zijn achtste nationale titel. ,,Ik sta er beter voor dan bij het FK. Toen was ik wat zoekende, maar het gaat goed en dat geeft vertrouwen voor het NK.”

De andere twee titels gingen ook naar de organiserende vereniging. Bij de junioren zegevierde Hans Ulco de Boer (18.88) die in die categorie dezelfde status heeft als ‘alleswinner’ Bart Helmholt. ,,Ik was niet helemaal fit en hoop dat het zaterdag beter is. De Gouden Rige is een leuk initiatief en je werkt er toch naar toe. En honderdveertig euro winnen is mooi meegenomen.”

Dat vond ook zijn vriendin Klaske Nauta, die met 15.24 meter Hilianne van der Wal van de troon stootte en eenzelfde bedrag uit de prijzenpot graaide. ,,Een perfecte generale was het niet. Ik had maar een sprongetje nodig voor die afstand en niemand kwam er daarna meer overheen. Het zal zaterdag beter moeten”, weet Nauta die na de NFM en de klassementszege ook wel trek heeft in de nationale titel.