media Friesch dagblad
2013-05-27 18:00

Galama zoekt naar grutto’s en vindt een schansrecord

Vorige week legde Galama het in zijn thuishaven nog af tegen Bart Helmholt

Zaterdagochtend had Ysbrand Galama beroepshalve nog genoten van de vele grutto’s in het land bij It Heidenskip. Een paar uur later verruillde de vogelliefhebber zijn overall voor een fierljepkloffie en zette hij in Joure met een winnende sprong van 19,76 meter en passant een schansrecord en de beste seizoensprestatie tot nog toe neer. En dus waren de vaak zo geplaagde Jouster schansen nu eens reden tot juichen. ,,En dat verdienen ze, want ze zijn hier flink aan de slag geweest”, merkte Galama op.

De stembanden van de ljepper hadden door een opgelopen verkoudheid al een fikse oplawaai gekregen en toen Galama in zijn laatste finalepoging ook nog voor het eerst te water ging, wist hij niet hoe snel hij de warme douches moest opzoeken. Dat deed hij wel in de wetenschap dat de buit al binnen was, want de Heidenskipster sprong dankzij de 19,76 in de serie als laatste van het stel in de finale van de senioren topklasse.

Vorige week legde Galama het in zijn thuishaven nog af tegen Bart Helmholt -die ook de eerste wedstrijd van het seizoen in Buitenpost op zijn naam schreef -maar de Burgumer wist het in Joure voor de verandering niet eens tot de finale te schoppen. Juist broer Oane had in zijn laatste sprong van de serie met een afstand van 19,02 de boel op scherp gezet en de andere Galama wist daar wel raad mee. ,,Ik ging nog vrij scheef ook, dus ik heb perspectief op meer moois dit seizoen”, stelde hij. En meer is in het geval van Galama het passeren van de 21 metergrens. ,,Met een persoonlijk record van 20,76 (augustus vorig jaar gesprongen in It Heidenskip, ES) ligt het voor de hand om daarvoor te gaan”, zei de hoofdpersoon zelf. ,,Dat ik nu met relatief weinig trainingsuren al een wedstrijd win, is een mooie opsteker. In het begin van het seizoen moet ik altijd nog op gang komen. Dat ik nu in Joure win, is mooi, maar het is niet mijn doel om van begin af aan voor alle prijzen te gaan. Zolang ik er in augustus maar sta.”

Achter de winnaar pakte Thewis Hobma de tweede plaats (19,40), terwijl Oane Galama met zijn 19,02 derde werd. Bij de junioren was Jutrijper Hans Ulco de Boer met 17,81 de beste en moesten Age Hulder (17,45) en Sytse Bokma (16,10) genoegen nemen met respectievelijk plek twee en drie. Tom Hoekstra uit IJlst ging in de jongenscategorie met de zege aan de haal dankzij een afstand van 16,66, waarmee hij plaatsgenoot Bobby Zwaagman (16,63) en Wiebe Auke Postma (15,90, persoonlijk record) achter zich liet.

Bij de dames zorgde Lisanne Hulder voor een verrassing. De jonge Burgumse scherpte met haar winnende afstand van 15,55 niet alleen haar persoonlijk record aan, maar legde net als Galama ook beslag op het schansrecord in Joure. Klaske Nauta (13,72) en Grytsje Abma (13,67) kwamen niet eens in de buurt van Hulder.