media Friesch dagblad
2013-06-03 21:39

Het zit weer even snor bij Helmholt

e beginfase van het fierljepseizoen was geen onverdeeld genoegen voor Bart Helmholt.

Hoewel de Burgumer tot zaterdag al twee van de drie vergeven dagtitels mee naar huis nam, zat hij nog geen moment lekker in de stok. Op de schansen van zijn thuishaven bewees Helmholt zaterdag met een beste seizoensprestatie van 20,23 meter voor zichzelf dat het wel weer even snor zit. Letterlijk en figuurlijk.

Want de markante snor van de vorig jaar februari overleden Eelke Scherjon lag zaterdag nog eens op ieders lippen. De mede-oprichter van ljeppersclub Burgum kreeg met de eerste editie van de Eelke Scherjon Memorial een fraai eerbetoon, met onder meer een silhouet van het gezicht van de klompenmaker op een doek tussen enkele wilgentenen langs het water.

Zoon Hannes had zich bovendien toegelegd op het ontwerp van de beschikbaar gestelde wisselprijzen, niet toevallig resulterend in een in brons gegoten afdruk van zijn vaders snor. ,,Het was eerst het plan om zijn hele gezicht af te beelden, maar dat vond ik iets te statisch. Eelke was geen politicus. Een snor is veel specialer, luchtiger en was voor iedereen verbonden aan mijn vader.”

Scherjon junior was er uiteraard op gebrand juist zaterdag het beste van zichzelf te laten zien, maar hoewel hij het met een afstand van 18,60 meter tot de finale wist te schoppen, kwam hij zichzelf tegen in tegen in zijn laatste beloftevolle sprong. ,,Ik voelde me fit, maar toen ik ging klimmen werd het behoorlijk zwaar. Te weinig getraind, simpel”, zei Scherjon.

Drie meter verderop kon Bart Helmholt tevreden vaststellen dat hij voor het eerst dit seizoen écht van zich had laten horen. De regerend Fries kampioen legde in zijn eerste sprong direct een mooie bodem (19,64) en in tegenstelling tot eerder scheprte hij die afstand in de finale zelf nog flink aan, met een seizoensrecord tot gevolg.

,,De eerste sprong is mijn basis, maar daar bleef het de eerste weken ook telkens bij steken. Er zat geen enkele lijn in mijn sprongen en dat begon te frustreren. Daarom was ik al blij dat Burgum even tussendoor kwam, want hier spring ik natuurlijk het liefst”, gaf Helmholt aan.

Helmholt hield Thewis Hobma (18,69) en Scherjon (18,60) op grote afstand en datzelfde gold in de juniorenklasse voor clubgenoot Age Hulder. De jonge Burgumer had zich met een afstand van 18,64 meter al als eerste voor de eindstrijd geplaatst en deed daar in zijn eerste poging nog een flinke schep bovenop (19,14), al had Hulder nog veel meer uit zijn uitsprong kunnen halen.

,,Ik ging te vroeg, maar zo vaak zit ik ook weer niet bovenin de stok. Dat is weer even wenenn”, stelde Hulder. ,,Technisch was het gelukkig heel goed en de uivoering vind ik zeker in deze fase belangrijker dan de daadwerkelijke afstand.”

Bij de vrouwen leek Marrit van der Wal met een nieuw persoonlijk record van 15,16 in haar tweede sprong een mooie zaterdagavond tegemoet te gaan, maar in de poging daarna ging de stok scheef en kwam ze op nare wijze op de rand van het zandbed terecht.

De organisatie in Burgum ontfermde zich direct over Van der Wal, waarna ze per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd werd. Daar bleek dat ze haar pols heeft gebroken, waardoor het fierljepseizoen voor haar al over is.