2004-02-11 17:00

Carnaval puur op kapellenfestival

Fierljeppen vanaf het podium de volle zaal in. Da’s weer eens wat anders dan stage diven. Het was weer een dolle boel gistermiddag op het kapellenfestival Toeten en Bloazen in Oldenzaal. Zelfs Sinterklaas was van de partij. En 3500 dolenthousiaste carnavalsvierders niet te vergeten.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 09-02-2004

Het Oldenzaalse kapellenfestival is carnaval in zijn puurste vorm. Vooral gezellig, ongedwongen, ongecompliceerd. Al negentien jaar lang organiseert de commissie Klingelbuul’n van de Kadolstermennekes het festijn. Vroeger in zaal Roord, nu Rouwhorst. In de loop der jaren moesten tenten worden bijgebouwd omdat de zalen te klein waren en tegenwoordig is in verband met de veiligheid zelfs de Tulpstraat afgesloten voor het verkeer.

Organisatorisch klopt alles tot in de kleinste details en dat maakt dat niet alleen meer dan twintig carnavalskapellen graag naar Oldenzaal komen, maar ook dat het publiek vecht om de toegangsbewijzen. Want altijd is het kapellenfestival uitverkocht en altijd is het er erg gezelligheid. ’Rottigheid?’, daar hebben wij nog nooit van gehoord,’ zeggen Dick Bollen en Jos Ikink van de Klingelbuul’n. Het is hun opgevallen dat de deelnemende muziekgezelschappen elk jaar beter hun best doen. Vooral ook op creatief gebied worden de fraaiste vondsten geëtaleerd. Fierljeppen vanaf het podium de zaal in, muzikanten, die op een groot kussen springen, de boot van Bruinsma en die van Sinterklaas, die over de hoofden van het publiek naar het podium wordt gedragen... Het lijkt alsof alles kan.

De kapellen mochten twee keer voor een aparte jury optreden. De ene keer werden ze puur op hun muzikale kwaliteiten beoordeeld, de tweede keer ging het om het carnavaleske optreden.

De jury had het er moeilijk mee. Op muzikaal gebied ging de eerste prijs naar de kapel Hijskraan. De fraaie beker, de persoonlijke medailles en de geldprijs werden in dank aanvaard, maar meer nog ging het de muzikanten om de eer. Muzikaal de beste te zijn op zo’n festival! De Hijskraan ging na de zege compleet uit zijn dak. Op de tweede plaats eindigden de Blaanke Bloazers en derde werd het StroatEnsemble. Het meest carnavaleske optreden kreeg het ditzelfde StroatEnsemble op naam te staan dankzij Mabel en de boot van Bruinsma. Tweede werd hier Les Miezerables uit Weerselo voor de vrouwelijke collega’s van La Dolce Vita uit hetzelfde dorp. Zoals het hoort op een goed georganiseerd festival kon prins Michiel precies op tijd de prijzen uitreiken.