media Friesch dagblad
2013-08-06 7:30

Helmholt toont supervorm in Linschoten

Fries kampioen wint vierde wedstrijd en eindklassement nationale fierljepcompetitie

inschoten Fierljepper Bart Helmholt heeft de eerste editie van de nationale fierljepcompetitie op zijn naam geschreven. De regerend Fries kampioen en regerend Nederlands recordhouder uit Burgum greep zaterdag in Linschoten niet alleen de winst in de vierde en laatste wedstrijd, maar ook de eindoverwinning op basis van het algemeen klassement. Hij deed dat met een prima serie van onder meer drie keer een twintigmeternotering. Helmholt is dus in prima vorm voor de Friese titelstrijd van aanstaande zaterdag.

„Het gaat lekker”, reageerde hij na de wedstrijd waarin hij met 20,76 de verste afstand neerzette en hij daarnaast ook nog 20,59 en 20,04 wist te springen. „Dat is goed met het oog op het FK van zaterdag in Winsum. Ik vind het altijd fijn springen in Linschoten en wat dat betreft had ik nog wel iets verder gewild. Maar goed, ik klaag niet.”

Dat deed Helmholt ook niet over de nationale fierljepcompetitie, die haar eerste jaargang beleefde. Vier wedstrijden lang streden de beste springers van het Frysk Ljeppersboun (FLB) tegen de beste ljeppers van de Polsstokbond Holland (PBH). „En dat is zeker voor herhaling vatbaar. Al zijn er heus verbeterpunten”, verwoordde Helmholt het gevoel van velen in de fierljepwereld.

De Burgumer stelt bijvoorbeeld voor dat er meerdere wedstrijden komen. „Je zou kunnen denken aan acht stuks, waarvan dan de beste zes meetellen voor het eindklassement. En in plaats van wedstrijden op vrijdagavond is het wellicht een beter idee om ze op zaterdagmiddagen te houden. Dat is logistiek gezien beter, praktischer, denk ik.”

De wedstrijdenreeks wordt nog geëvalueerd. Maar tevredenheid is er zeker binnen de sport. Ook bij Bobby Zwaagman (IJlst) die de slotwedstrijd bij de junioren en jongens won (18,96, persoonlijk record). In het eindklassement ging PBH-springer Erwin Timmermans met de winst aan de haal.

In de damesklasse was Wendy Helmes in Linschoten de beste (15,46), waardoor ze ook zegevierde in het eindklassement.