2013-09-01 16:14

NK polsstokverspringen/fierljeppen voor de jeugd wederom een succes.

Zaterdag 31 augustus is voor de vierde keer het NK polsstokverspringen/fierljeppen voor de jeugd gehouden. Dit keer op de enige fierljepaccommodatie die er in Groningen is, in Grijpskerk.

Allereerst, zoals dat bij een NK hoort, werden alle deelnemers voorgesteld waarna de jeugd t/m 10 jaar van start ging. De strijd kon beginnen en de eerste sprongen waren voor Jeltje Maat en Rutger Smit. Helaas sprongen zij beiden nat.

Bij de meisjes sprong Babet Strien als eerste over het water met gelijk een goede afstand van 7.40 meter. Femke Rispens verraste een ieder door een dik PR te springen van 7.45 meter. In de eerste ronde nam de favoriet Tirza Boschma de leiding met een afstand van 7.71 meter. Rianne de Regt sprong zich in de eerste ronde nog wel in de top drie met een sprong van 7.41 meter.

De tweede ronde ging voor Femke Rispens nog wat beter en zij belandde bij 7.60 meter aan de overkant in het zandbed. Hiermee nam zij de tweede plaats weer over van Rianne de Regt.
Tirza Boschma liet zien dat zij haar favouritenrol waard was en sprong de eerste 8 metersprong van de dag. Met 8.16 meter verstevigde zij haar eerste plaats.

In de derde ronde ging het er om spannen. Allereerst liet Babet Strien zien dat ook zij een goede springster is. Zij zette de stok zo dat het een alles of niets sprong zou worden. En het werd een hele goede sprong. Met een afstand van 7.83 meter sprong zij zich weer naar een tweede plaats. En ook hier is de wedstrijd niet beslist voordat de laatste springster is geweest. Dat was dit keer wel heel duidelijk. Irene den Besten, die nog niet over de 7 meter had gesprongen deze wedstrijd, liet zich van haar beste kant zien. Zij ging ervoor en dat ging goed. Zij belandde bij 7.65 meter in het zandbed en sprong zich naar een derde plaats.

De finale werd gelijk achter de wedstrijd aan gesprongen, maar die veranderde niets. Tirza Boschma sprong nog wel verder dan haar beste afstand en liet hiermee zien dat zij een echte kampioene is. Zij werd Nederlands Kampioene 2013 met een afstand van 8.56 meter.
Babet Strien werd tweede met 7.83 meter en Irene den Besten werd derde met 7.65 meter.
Er waren dit keer ook een vierde en een vijfde prijs. Die waren voor Femke Rispens (vierde met 7.60) en Rianne de Regt (vijfde met 7.53).

Bij de jongens t/m 10 jaar bleef de strijd ook spannend tot in de laatste ronde. In de eerste ronde was het Martijn Timmerman die als eerste de overkant bereikte en de eerste te verbeteren afstand van 7.31 meter neerzette.
Jorn Kamphof sprong daar direct overheen naar 7.89 meter. Eimert van Ingen wist ook over de 7 meterlijn heen te springen naar 7.23 meter, heel even goed voor een derde plaats.

Het was echt maar heel even, want Stefan Douma sprong daarna en kon het net even iets beter, met een afstand van 7.49 meter nam hij een tweede plaats in beslag.
Mark van der Horst ging goed over en landde bij 7.95 meter in het zandbed waarmee hij de eerste plaats opeiste en daarmee een ieder weer een plaatsje liet zakken.

De tweede ronde verliep heel anders. Martijn Timmerman, die in de eerste ronde eindigde op een vierde afstand sprong zich met 7.82 meter weer naar een derde plaats. Ook kwamen er andere namen in beeld. Kenzo Hielema, die in de eerste ronde niet verder kwam dan een verre 6 metersprong, sprong als eerste over de 8 meterlijn heen. Hij nam overtuigend de leiding met een afstand van 8.36 meter.
Eimert van Ingen was ook wat gezakt en deed graag mee om de prijzen. En als je dan bij 7.98 meter in het zandbed landt gaat dat goed. Maar ook Stefan Douma liet zich niet zomaar van de wijs brengen. Ook hij landde bij 7.98 meter in het zandbed aan de overkant. En omdat zijn andere afstand verder was dan die van Eimert, was dit goed voor een tweede plaats.

In de derde ronde zette veel springers alles op alles om ook in de prijzen te vallen. Bij sommige lukte dat niet en bij anderen juist weer wel. Zo lukte dat bij Twan Kastelein wel. Met een afstand van 8.10 meter sprong hij zich gelijk naar een tweede plaats.

En ook hier werd de finale gelijk achter de wedstrijd aan gesprongen. Een ieder mocht nog 1 sprong maken om de al gesprongen afstand nog te verbeteren. Helaas lukte dat bij geen enkele springer en was de eindstand als volgt.
Kenzo Hielema Nederlands Kampioen 2013 met een afstand van 8.36 meter.
Een tweede plaats was er voor Twan Kastelein met 8.10 meter en een derde plaats voor Stefan Douma met 7.98 meter. En ook hier waren een vierde en een vijfde prijs. Deze waren voor Eimert van Ingen (vierde met 7.98 meter) en Mark van der Horst (vijfde met 7.95 meter).

Na deze prachtige spannende strijd kon de volgende strijd beginnen. Het was nu de jeugd van 11 en 12 jaar die in actie mocht komen.

Bij de meisjes was de eerste sprong voor Iris Mulder. Zij zette een te verbeteren afstand van 6.26 meter neer. Goed te doen voor deze goed springende meisjes.

Demi Groothedde wist als eerste deze afstand met een heel eind te verbeteren. Zij sprong als eerste over de 8 meterlijn heen naar een afstand van 8.46 meter.
Silke Hoekstra maakte ook een goede sprong van 7.92 meter. En Bente Vlas kon dat net even beter. Zij zette een afstand van 8.04 meter neer.

Zo wisselde de meisjes elkaar af. Esmee Faber ging ook meedoen in de strijd om de verste sprong. Zij kon zich naar een tweede plaats springen met een afstand van 8.14 meter. Sigrid Bokma nam duidelijk de leiding in de eerste ronde. Zij sprong een hele mooie afstand van 8.82 meter.

In de tweede ronde ging de strijd verder. Silke Hoekstra liet zien dat zij ook verder dan 8 meter kon springen. Zij sprong zich heel even naar een vierde plaats met een afstand van 8.07 meter. En omdat het bij de jongens en meisjes 11 en 12 jaar om de top vijf gaat, gingen zij ook voor die plaatsen. Bente Vlas vond de vijfde plaats toch wat onzeker, zij maakte een goede sprong en nam met een afstand van 8.49 meter gelijk een tweede plaats in beslag.
Een nog niet genoemde naam, maar zeker een favoriet was Mare Dijkstra. Ook zij deed graag mee. In de eerste ronde was er nog geen top vijf positie voor haar. Maar nu, met een afstand van 8.29 meter, goed voor een vierde plaats, deed zij zeker mee.

In de derde ronde waagde veel meisjes iets te veel en belandde in het water of niet verder dan hun eerder gesprongen afstand. Behalve Sigrid Bokma. Voor haar pakte een gewaagde sprong goed uit. Het publiek werd enthousiast en zij ook, want een sprong van 9.66 meter mag er zeker wezen.

Zij ging hiermee als eerste de finale in. Bente Vlas (8.49 meter) ging als tweede de finale in. Demi Groothedde (8.46 meter) als derde, Mare Dijkstra (8.29 meter) als vierde en Esmee Faber (8.14 meter) als vijfde.

De finale was nog spannend. Esmee Faber mocht als eerst springen. Zij sprong nat en bleef hiermee op een mooie vijfde plaats staan.
Mare Dijkstra ging beter dan alle sprongen ervoor. Zij zette haar afdruk bij 8.73 meter in het zand en sprong zich hiermee naar de tweede plaats.
Demi Groothedde kwam net niet verder (8.45 meter) dan haar andere sprongen (8.46 meter). Zij kwam tot een goede vierde plaats.
Bente Vlas had in de voorronde een nette 8.49 meter neergezet. Ook zij sprong (8.47 meter) net niet verder, maar had hiermee wel een hele goede derde plaats.
Sigrid Bokma liet zien dat zij echt de titel Nederlands Kampioene 2013 verdiende door in haar laatste sprong nog een afstand van 10.00 meter te springen.

Bij de jongens brak de strijd gelijk al los. Je moest van goeden huizen komen om hier in de top vijf mee te springen, want met een sprong van iets minder dan 10.00 meter deed je niet mee in de top vijf.

De eerste sprong was hier voor Corne de Regt. Hij zette een te verbeteren afstand van 7.98 meter neer. Rogier Kok maakte daar 8.26 meter van.
Maar Gijs de Kruijf ging er direct voor. Hij nam een sprong en zette de te verbeteren afstand gelijk maar op 10.09 meter.
Minne Smit kon niet achterblijven en ging ook maar mee in deze strijd. Hij kwam bij 10.05 meter, een mooi nieuw PR, in het zandbed terecht.
Jarich Wijnstra zou ook bijna een nieuw PR moeten springen om over deze afstand heen te springen. Toch ging hij goed over, kwam heel dicht in de buurt, en maakte een sprong van 9.92 meter.
Ook Reinier Overbeek kon hierbij niet achterblijven. Hij sprong net even iets beter dan alle anderen en de meetstok werd bij 10.44 meter in het zand geprikt.
Maar ook Wietse Nauta liet zich van zijn beste kant zien. Zijn sprong ging verder dan alle gemaakte sprongen. Hij belandde bij 10.60 meter in het zandbed.

Dat was de opening wel bij de jongens 11 en 12 jaar. In de tweede ronde konden verschillende springers hun afstand wel verbeteren, maar niet tot een top vijf sprong. Alleen Minne Smit verbeterde zich en maakte van zijn vierde plaats een derde met een afstand van 10.36 meter.

In de derde ronde waren er geen veranderingen in de top vijf.
Zo gingen de volgende springers naar de finale. Als eerste Wietse Nauta (10.60 meter), als tweede Reinier Overbeek (10.44 meter), als derde Minne Smit (10.30 meter), als vierde Gijs de Kruijf (10.09 meter) en als vijfde Jarich Wijnstra (9.94 meter).

De finale was nog heel spannend. Als eerste sprong Jarich Wijnstra. Met spanning werd op de afstand gewacht, want het was een hele verre sprong. Hij verbeterde zich en sprong met een afstand van 10.42 naar een derde plaats.
Gijs de Kruijf kon zich niet meer verbeteren en eindigde op een vijfde plaats met een mooie 10.09 meter. Minne Smit verbeterde zich wel, met 1 centimeter, maar het was niet voldoende de derde plaats te behouden. Hij werd keurig vierde met 10.37 meter.
Reinier Overbeek kon zichzelf ook niet verbeteren en bleef op een nette tweede plaats met een afstand van 10.44 meter. En ook Wietse Nauta verbeterde zichzelf niet in de finale. Hij was al zeker van de titel Nederlands Kampioen 2013 met een keurige afstand van 10.60 meter.

Alle prijswinnaars gefeliciteerd met jullie goede sprongen. Alle deelnemers bedankt voor deze prachtige spannende wedstrijd die jullie voor het publiek hebben neergezet. Jullie kunnen weer een heel jaar trainen, springen met elkaar en vooral heel veel lol maken met elkaar.
We zien jullie graag volgend jaar terug, als springer, of misschien wel als aanmoedigend publiek voor weer andere springers.
Het was een geweldige afsluiting van een topseizoen. Dank ook aan alle vrijwilligers van Grijpskerk en omstreken die deze mooie wedstrijd tot een evenement gemaakt hebben die wederom voor herhaling vatbaar is.