2004-07-26 17:28

Pieter Verweij nieuwe leider in puntenklassement

LINSCHOTEN – Pieter Verweij springt in de volgende wedstrijd polsstokverspringen in het tricolore-leiderstricot.

De springer uit Linschoten opende op de hem bekende schansen in het sportpark Rapijnen met een uitstekende afstand van 17.52 meter waarmee hij meteen Erik Bos van de eerste plaats in het puntenklassement verdreef. Verweij moest daarvoor een afstand springen van 16.58 meter. Maar hij had nog meer in petto. Nadat de goed in vorm geraakte Linschotenaar in de derde omloop tot 17.61 meter was gekomen kwam hij in de finale in zijn tweede en laatste beurt tot een geweldige afstand van 18.24 meter. Het is de beste seizoenafstand bij de Hollandse senioren. Bos deed wegens een blessure niet mee, maar hoopt volgende keer weer van de partij te zijn. Remco van den Berg, die eveneens door een blessure niet kan springen, richt zich op het volgende seizoen.

Pieter Verweij (24) heeft met nog zes wedstrijden voor de boeg een uitstekende kans om voor de eerste keer als senior het puntenklassement te winnen. Maar de Woerdenaar houdt nog een slag om de arm. „Ik ga van 7 tot 14 augustus nog met vakantie. In die periode mis ik twee wedstrijden. De kans dus voor de concurrentie om in te lopen“, sprak Pieter Verweij na afloop. De krachtige Linschotenaar durft inmiddels aan een sprong richting negentien meter te denken. Hij zegt: „Ik zat bij mijn laatste sprong wel hoog in de pols, maar naar mijn gevoel maakte ik geen goede uitsprong. Daar is nog winst mogelijk“. Pieter Verweij hoopt vooral goed te presteren op zaterdag 14 augustus als in Linschoten het Hollands kampioenschap wordt gehouden en twee weken later bij de NK in het Friese It Heidenskip.

Theo van Kooten lijkt op de weg terug. De Driebruggenaar pakte met een afstand van 16.60 meter de tweede prijs en Ronald Overbeek (Benschop) werd met 15.57 meter derde.

Margriet Kamphof werd opnieuw met een prima laatste sprong van 13.58 meter eerste bij de dames gevolgd door Gelieny van der Paauw (Montfoort) met 12.70 meter en Johanne de Bruijn (Lopik) met een nieuw persoonlijk record van 12.36 meter. Komende zaterdag gaan veel Hollandse springers(sters) naar de NFM (Nationale Fierlep Manifestatie) in It Heidenskip. Vorig jaar sprong Margriet Kamphof daar met een geweldige afstand van 15.22 meter een nieuw Hollands record. „Ik moet dertien meter springen om de finale te halen. Daarna zie ik wel verder“, bleef Kamphof aan de voorzichtige kant.

Bij het finalespringen om de Van der Woude-bokaal werd er amper verder gesprongen. Alleen Pieter Verweij verraste aan het einde met een geweldige sprong van 18.24 meter. Bij de junioren en jongens bleef de eindstand in de voorronde gehandhaafd. Uitslag junioren: 1. Gerwin van Vliet 16.44 m., 2. Jarno Knijff 16.43 m., 3. Jochem Faasen 15.84 m., jongens: 1. Christiaan Spruit 14.94 m., 2. Corne Spruit 13.90 m., 3. Kenneth Broos 13.82 m.

De polsstokclub De Vlist heeft de organisatie van de wedstrijd op zaterdag 7 augustus in Linschoten, meetellend voor het puntenklassement, voor zijn rekening genomen. Het heropgerichte De Vlist heeft nog slechts een schans aan de Oost-Vlisterdijk, terwijl er drie nodig zijn om een wedstrijd vlot te kunnen laten verlopen. De PBH is verder benaderd door de organisatie van Neustadtgödens in het Duitse Oost-Friesland om deel te nemen aan het twintigste Paddstockspringen, de Duitse variant op het ,fierljeppen’, op zaterdag 7 augustus