2017-02-04 10:48

Ook NIX tot 18 jaar op polsstok-accommodaties

Per 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Ook mogen jongeren tot hun 18e geen alcohol bij zich hebben in het openbaar (bijvoorbeeld op straat, in de kroeg, op een station).

Op onze polsstokaccommodaties komt het helaas nog regelmatig voor dat jongeren onder de 18 alcohol nuttigend (meestal bier drinkend) worden aangetroffen. Er wordt op de accommodaties op toegezien dat er aan jeugdigen onder de 18 jaar geen alcoholhoudende dranken worden verkocht. Toch weten enkelen hier desondanks aan te komen. Na overleg tussen het PBH-bestuur en de bestuurders van de polsstokverenigingen is besloten om hiertegen vanaf nu streng op te treden. Voor de betreffende jongeren is dit beter en de verenigingen kunnen ook het risico op een boete niet riskeren.

Vanaf nu geldt dat, als jongeren onder de 18 jaar al drinkend van alcohol worden gezien, zij door bestuursleden van de vereniging waar dat plaats vindt onmiddellijk naar huis worden gestuurd en dat de ouders, indien bekend, hierover worden geïnformeerd. Deze maatregel geldt vanaf nu en op alle polsstok-accommodaties. En, indien mogelijk, wordt de boete die verenigingen krijgen verhaalt op degene die de overtreding begaat.

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners (Koninklijke Horeca Nederland, KWF kankerbestrijding, Longfonds, Trimbos-instituut, NOC*NSF, supermarkten verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, GGD Nederland, GGD en, Thuiswinkel.org, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de ministeries van Veiligheid en Justitie ). Doel van de campagne is het versterken van de sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18e‘. De campagne richt zich op de hele samenleving, meer in het bijzonder de omgeving van jongeren. Iedereen zou het normaal moeten gaan vinden als jongeren voor hun 18e niet roken of drinken. Op Rijksoverheid.nl staat meer informatie over de wetswijziging.